StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Παρασκευή

16

Αύγουστος 2019

0

COMMENTS

Μορφωμένη – Tara Westover

Written by , Posted in Books, Timeline

Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο προϊδεασμένη, ότι πρόκειται για ένα πολύ δυνατό ανάγνωσμα.
Φίλες και φίλοι με τους οποίους ταυτίζομαι στα αναγνωστικά γούστα, μοιράστηκαν με ενθουσιασμό εντυπώσεις, οπότε ανυπομονούσα για την ημέρα που θα το ξεκινήσω.
Και αυτή η ημέρα ήρθε.
Και ουσιαστικά ήταν μία και μοναδική.
Τόσο χρειάστηκα να το διαβάσω όλο.
517 σελίδες σε μία ημέρα!
Ναι! Δεν μπορούσα να το αφήσω.

Και όσο προχωρούσα στην ανάγνωση, έλεγα: “Αποκλείεται! No way!” και συνέχιζα και ξαναέλεγα: “Άφησέ με! Αποκλείεται!”.
Όχι, γιατί ήταν τα χειρότερα πράγματα που έχω διαβάσει, αλλά ήταν η σκληρότητα της αλήθειας των πραγμάτων.
Μυθιστορήματα αστυνομικά και μη συγκλονίζουν τον αναγνώστη με την αγριότητα που εκφράζουν, αλλά κάπου στην άκρη του μυαλού υπάρχει η σκέψη, ότι ίσως και να υπάρχουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας.

Η ιστορία του βιβλίου “Μορφωμένη” όμως, είναι μια αυτοβιογραφία, της Tara Westover,  μίας κοπέλας που είναι 33 χρονών αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ουσιαστικά αφορά την ιστορία μιας οικογένειας της σύγχρονης Αμερικής.

Μία μικρή γεύση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, για να σας βάλω στο κλίμα :
Γεννημένη στα βουνά του Αϊντάχο, η Τάρα Γουεστόβερ μεγάλωσε κοντά στη φύση υπακούοντας στους νόμους που θέσπισε ο πατέρας της – ένας φονταμελιστής Μορμόνος, πεπεισμένος ότι έρχεται το Τέλος του Κόσμου.
Η Τάρα και τα αδέρφια της δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ούτε στο γιατρό όταν αρρωσταίνουν, δουλεύουν με τον πατέρα τους, ενώ η μητέρα τους είναι πρακτική θεραπεύτρια και η μοναδική μαία της περιοχής.
Η Τάρα έχει ένα ταλέντο, το τραγούδι, αλλά και μία εμμονή με τη γνώση.
Μπαίνει για πρώτη φορά σε σχολική τάξη στα δεκαεφτά της χρόνια: δεν γνωρίζει ότι έγιναν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε όμως και την ακριβή ημερομηνία γέννησής της.
Σύντομα ανακαλύπτει πως η μόρφωση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από το σπίτι της.
Ξεκινάει από το μηδέν, συγκεντρώνει τις απαραίτητες δυνάμεις και προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, διασχίζει ωκεανούς και ηπείρους και αποφοιτά από το Κέιμπριτζ. Αν και γι’αυτό θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς που τη συνδέουν με την οικογένειά της.
Η Γουεστόβερ δημιούργησε μια παγκόσμια και εμπνευσμένη ιστορία-τη δική της ιστορία-για τη μόρφωση και τη δύναμή της να δίνει νέα ματιά και προοπτικές στη ζωή μας, γεμίζοντάς μας με θέληση για διαρκή εξέλιξη.

Φωτογραφημένο στο φως της Πανσελήνου του Αυγούστου

Η σκληρότητα του βιβλίου “Μορφωμένη” της Γουεστόβερ δεν έχει να κάνει μόνο με το σωματικό πόνο που περιγράφει, αλλά τη στιγμή της συνειδητοποίησης, ότι η αγάπη των γονιών της εκφράζεται με πολύ …(ας μην πω “λάθος”) περίεργο τρόπο.
Σύμφωνα με τη καταγραφή της ιστορίας της, αυτό το κορίτσι δεν υπήρξε ποτέ παιδί.
Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα υπόλοιπα αδέρφια της.

Διάβαζα την ιστορία της και ένιωθα την πίκρα, τον πόνο, την απογοήτευση που αισθανόταν για την οικογένειά της.
Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο το ότι ξεκαθάρισε στο μυαλό της, όλα όσα έζησε, τα αξιολόγησε και τα διηγήθηκε. (Εντάξει..Ναι. Ξέρω. Θα υπάρχουν και πολλές ώρες ψυχοθεραπείας από πίσω, γιατί αλλιώς δεν θα γινόταν.)

Σαφέστατα και κάποιος (όπως και εγώ) μπορεί να σταθεί με κριτική σκέψη απέναντι από τις διηγήσεις της και να πει πως πρόκειται για ένα πληγωμένο “Κατηγορώ” στους γονείς της,  η ίδια όμως γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, τεκμηριώνει όσα περιγράφει με παραπομπές, τις αναφορές σε άλλα πρόσωπα που ήταν αυτόπτες μάρτυρες και  διασταυρώσεις, οπότε με κάποιο τρόπο επιβεβαιώνει την αλήθεια των γεγονότων που διηγείται.

Σίγουρα αυτό το βιβλίο θέλει να διαδηλώσει τη σημασία θέλησης και της απόφασης να διεκδικούμε μια ζωή ευτυχισμένη, αλλά κυρίως την αξία της μόρφωσης – της γνώσης και τη δύναμή της να φωτίσει και να μεταμορφώσει ένα ανθρώπινο μυαλό.
Η Τάρα Γουεστόβερ γίνεται παράδειγμα με το πείσμα και την αποφασιστικότητά της.

Η δική μου αίσθηση, βέβαια, είναι πως αν και βγήκε νικήτρια στον προσωπικό της στόχο, η πίκρα της κάπου βαθιά παραμένει.
Ένα πληγωμένο παιδί σε μια σκληρή οικογένεια, που μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της και να πει “Αρκετά”.

Ενώ διάβαζα το βιβλίο, μου ερχόντουσαν στο μυαλό εικόνες από την ταινία Captain Fantastic με τον Viggo Mortensen.
Η ταινία δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία της Westover και οι γονείς είναι εξαιρετικά στοργικοί σε αντίθεση με αυτούς της συγγραφέως, αλλά ασχολείται με μία ακόμη περίπτωση οικογένειας, που οι γονείς έχουν αποφασίσει να φροντίσουν οι ίδιοι για τη μόρφωση των παιδιών τους και να μην την αφήσουν στο κράτος.

Επανερχόμενη στο βιβλίο, θα σας πω, λοιπόν, ότι τελειώνοντας την ανάγνωση, χάθηκα για κανένα δίωρο στο google.
Αναζήτησα την ιστορία της Westover, τους γονείς, απόψεις, αμφισβήτηση σχετικά με την αλήθεια της ιστορίας και άλλα σχετικά.
Όταν ένα βιβλίο σε βάζει σε μία τέτοια “ερευνητική” διαδικασία, σημαίνει ότι έχει μιλήσει μέσα σου, άρα είναι δυνατό.

Το βιβλίο “Μορφωμένη” της Tara Westover κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Μαρίας Φακίνου και μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του εδώ:

#booklover