StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Σάββατο

31

Μάρτιος 2018

2

COMMENTS

Σ’άφησα – Clare Mackintosh

Written by , Posted in Books, Timeline

Το “Σ’άφησα” της Clare Mackintosh είναι από εκείνα τα βιβλία, που χρειάζονται ελάχιστες ημέρες για να διαβαστούν.
Είναι από εκείνα τα βιβλία που αγκιστρώνονται στο χέρι μου και δεν μπορώ να τα αφήσω.
Που λίγο πριν φτάσω στο γραφείο, νιώθω την ανάγκη να καθίσω σε ένα παγκάκι και να διαβάσω λίγες σελίδες ακόμη (….εντάξει…το έκανα – sorry, αφεντικό).

Ένα θρίλερ γεμάτο  αγωνία, μια τραγωδία (ή μήπως περισσότερες..;)  που σου κόβει την ανάσα και σε παρασύρει να  παρακολουθήσεις την ιστορία βάζοντάς σε κατευθείαν μέσα στα συναισθήματα των ηρώων.

Επειδή όμως είναι αγένεια να μιλάς για κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει η παρέα σου, ελάτε να πάρετε μια γεύση από το οπισθόφυλλο:

Ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Ή μήπως θα μπορούσε;
Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη.
Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αλλά το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή…

Ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές και απροσδόκητες εξελίξεις.
Από τις πρώτες σελίδες σε πιάνει ένα σφίξιμο στην καρδιά (κάτιτις παραπάνω εάν είσαι γονιός) και σε παρασύρει σε μια ιστορία μέσα σε μία άλλη ιστορία, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και ο πόνος αποσυντονίζουν την κανονικότητα της ψυχολογίας και της λογικής του ανθρώπου.

Αν αφεθείς στο φόβο και τον πόνο, αν δεν τους αντιμετωπίσεις, γιγαντώνονται και οδηγείσαι στον δρόμο της (αυτό)καταστροφής.

Θα ήθελα πάρα πολύ να επισημάνω τα σημεία του βιβλίου που με έκαναν να “κολλήσω” και να θέλω να ξεκλέβω στιγμές μέσα στη μέρα μου, για να διαβάσω μερικές σελίδες, αλλά δεν μπορώ γιατί θα σας το χαλάσω.

Θα σας πω μόνο ότι στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, “έβγαλα το καπέλο” στη συγγραφέα.
Ήθελα να της πω “Κοπελιά, δηλαδή…’Νταξ!”.
Τόσο βαθυστόχαστο σχόλιο.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα βιβλίο που πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ (το καταλάβατε, έτσι; ), υπάρχει κάποιο σημείο που μου το χάλασε λίγο.

Ήθελα η πλοκή να έχει εξελιχθεί λίγο διαφορετικά σε κάποιο σημείο του βιβλίου. (Ωφού! Άσχημο πράγμα να μην μπορείς να ανοιχτείς.)
Μου φάνηκε, ότι το “τράβηξε λίγο από τα μαλλιά” σε κάτι που ήταν και  ψιλο-προβλέψιμο (έτσι όπως το πήγαινε) ή τουλάχιστον προβλέψιμο για μένα γιατί είμαι και παραπολυέξυπνη. :p
OΜΩΣ είναι τόσο λίγο, που δεν αλλάζει τη γνώμη μου, ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

Οφείλω να πω ότι ο τρόπος παράθεσης της ιστορίας μου θύμισε λίγο από την ατμόσφαιρα του βιβλίου “Το κορίτσι του τρένου” της Paula Hawkins, που μου είχε αρέσει πάρα πολύ επίσης.
Σκεφτείτε ότι, όπως καταγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, η Hawkins αφού, το διάβασε, είπε σε άπταιστα ελληνικά :
“Ανατριχιαστικό, καθηλωτικό και συγκινητικό, το “Σ’άφησα” είναι ένα μυθιστόρημα δουλεμένο με μαεστρία που διαθέτει μια φονική ανατροπή.

Ένα επιπλέον στοιχείο που με μαγνήτισε ήταν οι περιγραφές της Ουαλίας από τη συγγραφέα.

Διαβάζεις “Σ’άφησα” και αυτό μπορεί να σημαίνει σου άφησα το χέρι ή σε εγκατέλειψα ή σου επέτρεψα να κάνεις κάτι.
Η ανάγνωση διαφέρει ανάλογα με την ιστορία, ανάλογα με την οπτική γωνία.

Το βιβλίο “Σ’άφησα” της Clare Mackintosh κυκλοφορεί σε μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

#booklover