StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Τετάρτη

20

Οκτώβριος 2021

0

COMMENTS

Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;- Δρ Θεόδωρος Παπακώστας

Written by , Posted in Books, Timeline

Παλαιότερα ο συνδυασμός “αρχαιότητα” και “Δρ” μπροστά από το όνομα του συγγραφέα, θα μας έκανε να φανταζόμαστε, ότι το κείμενο το έχει γράψει κάποιος από εκείνους τους καθηγητές, 80-90 ετών, που με τα γυαλάκια πρεσβυωπίας χαμηλά τοποθετημένα στην άκρη της μύτης τους διαβάζουν μέσα σε σκοτεινές βιβλιοθήκες με ένα φως γραφείου πάνω από το κεφάλι τους, ενώ ασήκωτοι τόμοι ιστορίας δίπλα στα  σκούρα καφέ ράφια(χμ..ή μήπως μαύρα;…Mπα! Καφέ) καλύπτουν τους τοίχους του δωματίου, που πιθανότατα δεν έχει και παράθυρο.

Έτσι δεν είναι;
Ξέρουμε όμως, ότι αυτό δεν ισχύει στη σύγχρονη εποχή  και πολύ περισσότερο, εάν είσαι ο@archaeostoryteller  με το όνομα  και τη χάρη στα social media και είσαι μια κατηγορία μόνος σου.
Ένας ξεχωριστός “influencer”, θα πω (Ναι! Γιατί όχι; ) χωρίς κιβεγουέι, από εκείνους τους σπάνιους, που μας κάνουν καλύτερους .

Ο Δρ Θεόδωρος Παπακώστας με το χιούμορ, την έμπνευση και τη δημιουργικότητά του έχει καταφέρει να προσμένουμε να μάθουμε αρχαία ιστορία με τέτοιο ενδιαφέρον ίδιο με αυτό, που κάποιοι παρακολουθείτε τις Άγριες Μέλισσες (εγώ βλέπω Master Chef).

Είναι ευρυματικός, άμεσος, με ευφυιές χιούμορ και με διασκεδαστικό και απλό τρόπο μας γνωρίζει την αρχαιότητα  που είτε δεν γνωρίζαμε, είτε δεν της είχαμε δώσει την πρέπουσα σημασία όταν μας την δίδασκαν στο σχολείο γιατί (σκυλό)βαριόμασταν (τον στείρο τρόπο διδασκαλίας).
Μας έκανε να εκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε αυτό το πολύτιμο αντικείμενο μελέτης.

Κάπως έτσι ήρθε και το βιβλιό του “Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ” που είναι ακριβώς αυτό που περίμενα από εκείνον.

Να σας μεταφέρω λίγο τί γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου :

Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένα άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας; Ποιος ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης; Γιατί ο Ηράκλειτος πρότεινε να χαστουκίσουμε τον Όμηρο; Γιατί τις Κυκλάδες τις λέμε Κυκλάδες;

Η αρχαιολογία, όπως και η αρχαιότητα, ανήκει σε όλους μας. Είναι απολαυστική, συγκινητική, τρομακτική, χιουμοριστική, μας εμπνέει και μας δείχνει τί θα πει άνθρωπος στο σύνολο της ύπαρξής του σε αυτή τη γαλάζια μπίλια που πλέει στο σύμπαν και λέγεται Γη. Η αρχαιολογία είναι μια πανανθρώπινα ψυχοθεραπευτική επιστήμη. Οι τόσοι αιώνες αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στον ελλαδικό χώρο συχνά μοιάζουν δύσκολοι στην κατανόηση. Δεν είναι. Ξεκινώντας από τα κοινωνικά δίκτυα, ο Archaeostoryteller, ένα project Επικοινωνίας της Επιστήμης, “σπάει τους κανόνες” και φέρνει την αρχαιολογία στο ευρύ κοινό με εύθυμο τρόπο.
Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα, από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος της. Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα ασανσέρ, το οποίο σταματά μεταξύ ορόφων. Ο ένας είναι αρχαιολόγος, ο άλλος όχι. Με αφορμή την ερώτηση “με τι ασχολείσαι” ξεκινάει ένας συναρπαστικός διάλογος και ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Παράλληλα δίνονται απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις για την επιστήμη της αρχαιολογίας. Μια απολαυστική διαδρομή στις πιο μεγάλες στιγμές αλλά και στις πιο μικρές ιστορίες ανθρώπων της ελληνικής αρχαιότητας, η οποία ακόμη κι αν δεν χωράει στο ασανσέρ, χωράει σίγουρα στη φαντασία μας.

Αυτό που ξέρω είναι, πως το βιβλίο το “ρούφηξα” και πως αυτός ο άνθρωπος είναι από εκείνους που αγαπούν τόσο πολύ αυτό που κάνουν, που σε κάνουν να το αγαπήσεις κι εσύ.

Αν πάντως τον αναγνωρίσετε και ανεβαίνετε μαζί σε κάποιο ασανσέρ, ρωτήστε τον “Έχεις χρόνο;” κι αν απαντήσει “Ναι!”, μην πατήσετε stop.
Πείτε του καλύτερα να πάτε για ένα καφέ και φωνάξτε κι εμένα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Key Books και μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου του εδώ.

#booklover