StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

26

Ιούνιος 2022

1

COMMENTS

Το γεγονός – Annie Ernaux

Written by , Posted in Books, Timeline

To 1961 η εικοσιτριάχρονη Annie Ernaux μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Η ντροπή την κυριεύει σαν πανούκλα: είναι ανύπαντρη και ξέρει πως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα στιγματίσει την ίδια και την οικογένειά της. Μέσα σε συνθήκες παρανομίας κάνει έκτρωση με κίνδυνο της ζωής της. Αρκετά χρόνια αργότερα θα καταγράψει τις αναμνήσεις της, προσπαθώντας να κατανοήσει γιατί αυτή η εμπειρία τη σημάδεψε τόσο πολύ, τόσο βαθιά. Το γεγονός είναι η ιστορία αυτού του τραύματος, ενός τραύματος που δεν ξεπέρασε ποτέ.

“Μέσα από τούτη την αφήγηση, ο χρόνος γίνεται δράση και με παρασέρνει άθελά μου. Τώρα ξέρω, ότι είμαι αποφασισμένη να φτάσω μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όπως ήμουν και τότε, στα είκοσι τρία μου, όταν έσκισα τη γνωμάτευση του γιατρού. Θέλω να βυθιστώ ξανά σε κείνη την περίοδο της ζωής μου, να μάθω τι υπήρχε εκεί. Αυτή η εξερεύνηση θα αποτελέσει το υφάδι μιας αφήγησης, της μόνης ικανής να αποδώσει ένα γεγονός που δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από χρόνος που κυλούσε εντός και εκτός μου.”

Διάβασα τούτο το βιβλίο ένα βράδυ πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αμερικής, να απαγορεύσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Όσοι το έχετε διαβάσει, θα καταλάβετε πόσο περισσότερο έξαλλη μπορεί να έγινα με την ανακοίνωση αυτής της αναχρονιστικής απόφασης στη χώρα της Ελευθερίας!
Ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα  καταργήθηκε με μία απόφαση, επιστρέφοντας την κοινωνία δεκάδες χρόνια πριν.Τουλάχιστον 60 χρόνια, όπου διαδραματίζεται η προσωπική ιστορία της συγγραφέως Annie Ernaux.

Θα έπρεπε να διαβαστεί από όλους, για να καταλάβουν. (Αλλά αυτοί που δεν έχουν μυαλό να καταλάβουν, δεν θα καταλάβουν!)

Πόση δυστυχία, μπορεί να φέρει αυτός ο νόμος;
Πόσο φόβο;
Πόσες παράτολμες και επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει;
Πόσες αμβλώσεις θα γίνουν σε παράνομες κλινικές;
Πόσες απόπειρες αυτοκτονίας από γυναίκες που θα φτάσουν σε απόγνωση;
Πόσες ζωές μπορεί να καταστραφούν;

Δικαιώματα ελευθερίας που έχουν κερδιθεί με κόπο, αγώνες και αίμα, χάνονται σε μια στιγμή.
Είναι θλιβερό. Σκοταδιστικό, μεσαιωνικό.

Η συγκυρία της στιγμής που διάβασα “Το γεγονός” της Annie Ernaux και της ανακοίνωσης της απόφασης, με συγκλόνισε.

Διαβάστε το, για να καταλάβετε πόσο εγκλωβισμένη, πανικοβλημένη και αβοήθητη μπορεί να νιώσει μία νέα κοπέλα και σε πόσες λάθος σκέψεις και επικίνδυνες επιλογές μπορεί να πέσει, που θα στιγματίσουν την ψυχή της για πάντα. Μια αληθινή βιωματική εξιστόρηση, που “φωνάζει” τη σκληρότητα μιας σχεδόν τιμωρητικής κατάστασης στο δικαίωμα της ελευθερίας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Ρίτας Κολαϊτη.
Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από την Οντρε Ντιουαν και τιμήθηκε με το βραβείο του Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Δυστυχώς, πιο επίκαιρο από ποτέ.