No Fear – Βαγγέλης Μαλέρδος
Written by Vagelis Malerdos, Posted in Guest Stars
Θέλεις οι μειωμένες τιμές;
Θέλεις τα πολλά wine bar & wine restaurant;
Θέλεις οι αμέτρητες βραδιές γευσιγνωσίας στην πόλη;
Θέλεις οι καλύτερα εκπαιδευμένοι καταναλωτές;
Θέλεις δε θέλεις, το εμφιαλωμένο κρασί έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή και εύχομαι να μείνει εκεί.
To 2015 δεν ευνοεί τις σπατάλες και οι Big Spenders δεν ζουν πια ανάμεσα μας.
Αλλά γιορτές έρχονται και όλο και κάποια έξοδο θα κανονιστεί, όλο και κάποια φιλική μάζωξη για φαγητό, (“ρεβεγιόν”, που λένε και στο χωριό μου!) και άλλα τέτοια όμορφα που θα έχουν πρωταγωνιστή το φαγητό και το κρασί!
Εδώ, θα εστιάσω σε δύο πράγματα που προκαλούν αμηχανία και «φόβο» στους μη μυημένους.
1) Σομελίε – Οινοχόος
Σε πολλά εστιατόρια και bistro θα συναντήσουμε πλέον έναν άνθρωπο που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε το κρασί μας.
Και ναι, δεν είναι αυτός ο σνόμπ τύπος που έχετε στο μυαλό σας.
Προσέξτε, δεν είναι εκεί για να μας τρομοκρατήσει, ούτε να σνομπάρει την πιθανή άγνοια μας.
Είναι εκεί για να μας βοηθήσει να επιλέξουμε ένα κρασί από τη λίστα που πολλές φορές ίσως φοβίζει κάποιους με πολλά και ακαταλαβίστικα πράγματα.
Ανοιχτείτε στο Σομελιέ.
Ρωτήστε τον, νιώστε άνετα μαζί του, πείτε του πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε.
Μην νιώθετε άβολα, και από ντροπή και φόβο τελικά καταλήγετε να επιλέξετε μια κόλα για να βγείτε από την άβολη θέση.
Ο ιδανικός συνδυασμός κρασιού και φαγητού είναι μαγεία.
Αφήστε τον ειδικό να σας βοηθήσει να τη ζήσετε.
(Image by Emiliano De Laurentiis)
2) Εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, παραδέξου το, έχεις και εσύ κοροϊδέψει τον τύπο στο απέναντι τραπέζι που κουνάει το ποτήρι του κρασιού και χώνει μέσα την μύτη του σαν λαγωνικό της αστυνομίας.
Εσύ έχεις σκεφτεί να το κάνεις ποτέ? Δεν απαντάς, ε?
Την επόμενη φόρα που θα παραγγείλεις κρασί κάνε το παρακάτω τεστ.
Μύρισε το κρασί στο ποτήρι χωρίς να το κουνήσεις.
Λογικά ελάχιστα πράγματα φτάνουν στη μύτη σου.
Γύρνα το ποτήρι 2-3 φορές και μύρισε το ξανά.
Δεν το πιστεύεις, έτσι?
Και όμως μυρίζει τόσο έντονα και τόσο όμορφα.
Μην φοβάσαι, βάλε και εσύ τη μύτη σου μέσα στο ποτήρι και ανακάλυψε τον αρωματικό του πλούτο.
Θα με θυμηθείς.
Τώρα αν στην αρχή σε κοροϊδεύουν λίγο στην παρέα σου, δεν ξέρουν τι χάνουν.
Σημαντικό tip: Μην παραγεμίσεις το ποτήρι, γιατί μαζί με τα αρώματα θα βγει και αυτό έξω!
Καλές Γιορτές!
Βαγγέλης Μαλέρδος – Bio
Και ναι είμαι και εγώ ένας ακόμα χωριάτης που στα 18 μου κατέβηκα στην Αθήνα για να σπουδάσω οικονομικά και διάφορα άλλα και να ακολουθήσω την οικογενειακή ρότα στον μαγικό κόσμο του εμπορίου. Όντας πνεύμα ανήσυχο, και προσπαθώντας να κάνω το πάθος μου επάγγελμα, κάπου μεταξύ προπελών, μηχανών και θάλασσας βρέθηκα να εισάγω κρασιά από την μαγευτική Νέα Ζηλανδία.
Καλοζωιστής από το DNA μου, έκανα εκτεταμένες σπουδές πάνω στο κρασί και συνεχώς διευρύνω τους γευστικούς οινικούς και γαστριμαργικούς μου ορίζοντες (μαζί με το νούμερο των Jeans μου).
Στα 35 σήμερα χαίρομαι που θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και εμπειρίες περί απολαύσεων και λοιπών άλλων.
Ο Βαγγέλης Μαλέρδος είναι αποκλειστικός εισαγωγέας στην Ελλάδα των κρασιών Greywacke