StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Σάββατο

26

Μάρτιος 2022

0

COMMENTS

Γόνιμες Μέρες – Τζούλια Γκανάσου

Written by , Posted in Books, Timeline

Ένας άντρας βρίσκεται αναίσθητος δίπλα σε έναν νεκρό.
Χαρακτηρίζεται ως ύποπτος.
Του χορηγείται φάρμακο ώστε να βγει από το κώμα και να δώσει κατάθεση.
Θυμάται την τελευταία αίσθηση προτού κλείσει τα μάτια:  γινωμένο πορτοκάλι, γλυκό.
Θυμάται έναν άντρα αιμόφυρτο και έναν σκελετό βλοσυρό.

Ξαφνικά, αποκτά πρόσβαση στην εποχή πριν από τα πέντε του χρόνια , πριν από τη μνήμη, στην αχαρτογράφητη ζώνη της ύπαρξης. Κυριαρχεί μια γυναίκα της οποίας αναζητά τη μορφή, ένα μυστικό που του κλέβει, τελικά, τη φωνή.

Την ίδια ώρα, ακούει τους δικούς του να ομολογούν όσα έπρεπε να αγνοεί.
Ένα κυνήγι θησαυρού στα πρώτα χρόνια της ζωής, μια αφήγηση από και προς το σώμα, μια πορεία ανασύστασης μετά από πτώση σε γκρεμό, ένα παζλ, που ξορκίζει την απώλεια κι ο πόθος του νέου προορισμού με αφορμή την επιβίωση, το όνειρο και, πάντα, την ελπίδα.

Ένα βράδυ πριν διαγνωστώ (και εγώ) θετική στον covid-19, αποσύρθηκα νωρίς στα ιδιαίτερα δωμάτια και αφού κουκουλώθηκα με παπλώματα κλπ, διάβασα τη νουβέλα  “Γόνιμες Μέρες” της Τζούλιας Γκανάσου μέσα σε λίγες ώρες.

To αφήγημα τριών ιστοριών ενός άνδρα.
Ο πρωταγωνιστής είναι μάρτυρας ή και θύτης ενός εγκλήματος και βρίσκεται σε κώμα.
Στη διαδικασία για να τον ξυπνήσουν, του χορηγείται φάρμακο που ανασύρει μνήμες, όχι μόνο από το πρόσφατο παρελθόν, αλλά ακόμη και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τα τόσο καθοριστικά για τη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια αυτή της διαδικασίας, διαβάζουμε τη σκέψη του, που κινείται σε τρία επίπεδα:
α) στο παρόν, που περιγράφει τι συμβαίνει γύρω του, τι ακούει και πώς όλα αυτά τον επηρεάζουν ψυχολογικά – συναισθηματικά, β) στο παρελθόν του, που ανασύρει μνήμες που βρίσκονται θαμμένες πολύ βαθιά – θυμάται τη μάνα που τον γέννησε και την απώλειά της και γ) στο μέλλον, όπου προσπαθεί να σχεδιάσει την κατάθεσή του.

Αυτή η περίεργη και οδυνηρή διαδικασία αναμονής, τον φέρνει αντιμέτωπο με αλήθειες, που είτε δεν γνώριζε, είτε δεν ήθελε να αντικρύσει.
Σε μία παθητική και ανήμπορη κατάσταση ακούει εξομολογήσεις, σκέψεις, που με αποκαλυπτικό τρόπο άλλες γλυκαίνουν την ψυχή του και άλλες τον απογοητεύουν.
Ακούγοντας  χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, με έναν περίεργο τρόπο απελευθερώνεται από “πρέπει” και προκατασκευασμένες ιστορίες, με τις οποίες έμαθε να ζει.
Ένας βιοπαλαιστής, που ακροβατώντας προσπαθεί να δώσει περισσότερα στην οικογένειά του, παρασύρεται παρανομώντας, χωρίς όμως να έχει πιστέψει ότι θα μπορούσε να εμπλακεί σε τόσο σοβαρά εγκλήματα.

Ένα ταξίδι αφύπνισης του υποσυνείδητου στη συνειδητότητα, που γίνεται σκληρό είτε είσαι σε κώμα, είτε όχι και  απλά εθελοτυφλείς και φοβάσαι να αντιμετωπίσεις καταστάσεις.

Αγάπησα τον αριστοτεχνικά γραμμένο ποιητικό -θα πω- λόγο της Τζούλιας Γκανάσου.
Υπέροχα ταιριαστό το σχέδιο της εικαστικού Ρένας Τσαγγαίου, που αποτυπώνει ακριβώς τη διαδικασία που περνά ο ήρωας της ιστορίας.
Η νουβέλα “Γόνιμες Μέρες” της Τζούλιας Γκανάσου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη και μου άρεσε πολύ.

#booklover