StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

15

Δεκέμβριος 2019

0

COMMENTS

Η Ξηρασία & Άγρια Φύση – Jane Harper

Written by , Posted in Books, Timeline

Nice to meet you, Άρον Φαλκ!
Ένας νέος αστυνομικός έρχεται να βοηθήσει στη διαλεύκανση εγκλημάτων, που διαπράττονται στη μακρινή Αυστραλία.
Είχα την τύχη να έχω και τα δύο βιβλία στα χέρια μου και έτσι μόλις τελείωσα την ανάγνωση της “Ξηρασίας”  ξεκίνησα αμέσως το επόμενο, “Άγρια Φύση”, οπότε και έχω σφαιρική άποψη για τη δημιουργό, Jane Harper.

Στο  1ο βιβλίο “Η Ξηρασία” γνωρίζουμε τον ήρωα, Άρον Φαλκ, ο οποίος είναι  διαφορετικός από όλους τους άλλους ντετέκτιβ, που έχω γνωρίσει μέσα από τις αναγνώσεις βιβλίων.
Ξεκινάμε, από το ότι η κανονική αρμοδιότητα είναι τα οικονομικά εγκλήματα.
Παρόλα ταύτα αποδεικνύεται πολύ καλός και στη διαλεύκανση ανθρωποκτονιών.


Μην σας λέω πολλές θεωρίες όμως.
Ας διαβάσουμε μαζί την περίληψη από το οπισθόφυλλο:

Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του.
Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και η καχυποψία απλώνεται στην πόλη, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν που αναδύονται στην επιφάνεια όταν αμφισβητεί την αλήθεια για το έγκλημα του φίλου
του.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ.

Οφείλω να ομολογήσω,ότι είναι ξεχωριστή η ευρηματικότητα των press kit των Εκδόσεων Μεταίχμιο.

Στο 2ο βιβλίο “Άγρια Φύση” η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, οι αδυναμίες αλλά και οι δυνατότητες του Άρον Φαλκ μας είναι γνωστά.
Ενώ στο 1ο βιβλίο ο ήρωας έχει πιο προσωπική εμπλοκή, με το παρελθόν του να τον κυνηγάει και να είναι στο στόχαστρο της ιστορίας, εδώ τον βλέπουμε να λειτουργεί πιο ελεύθερα. Βέβαια και πάλι η συγγραφέας τον βάζει να ανατρέχει στη σχέση του με τον πατέρα του, που δεν ζει, αναζητώντας κομμάτια που δεν ήξερε ή σε άλλα που δεν είχε σταθεί περισσότερο.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο και εδώ :
Πέντε γυναίκες εγκαταλείπουν την άνεση του κλιματιζόμενου εργασιακού τους περιβάλλοντος, φορτώνονται απρόθυμα τα σακίδιά τους και ξεκινούν να διασχίσουν ένα πάρκο άγιρας φύσης στην αυστραλιανή ενδοχώρα. Στόχος αυτής της πεζοπορίας να ενισχυθούν οι μεταξύ τους συναδελφικοί δεσμοί και η ομαδικότητά τους. Στο τέλος της διαδρομής όμως θα μείνουν μόνο τέσσερις…Και καθεμία έχει μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία για το τί ακριβώς τους συνέβη.
Ο ομοσπονδιακός πράκτορας Άρον Φαλκ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τύχη της αγνοούμενης πεζοπόρου. Καθώς η έρευνά του τον παρασύρει στην καρδιά της οργιώδους βλάστησης, ο Φαλκ ανακαλύπτει πως οι γυναίκες είναι μπλεγμένες μεταξύ τους σε ένα κουβάρι από μυστικά, υποψίες και προδοσίες. Θα μπορούσε κάτι από όλα αυτά να οδηγήσει σε φόνο;

O Άρον Φαλκ στην “Ξηρασία” είναι πιο ευάλωτος και λειτουργεί αρκετά συναισθηματικά.
Με την αναδρομή στο παρελθόν του, την οικογένειά του, τους φίλους του στην πόλη που μεγάλωσε, μαθαίνουμε το χαρακτήρα και πληροφορίες για τη ζωή του.
Στο δεύτερο βιβλίο “Άγρια Φύση” γνωρίζουμε πια την ψυχοσύνθεση του ήρωα και με ποιό τρόπο κάποιες αδυναμίες του έχουν επηρεάσει τη ζωή, αλλά και τη δουλειά του.

Και στα δύο βιβλία η Harper αφηγείται σε δύο χρόνους, στο παρελθόν και στο παρόν.
Με αυτά τα flash back κάνει τον αναγνώστη να παρακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας βάζοντάς τον μέσα στην πλοκή.
Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και τονωτικό αυτό το τέχνασμα.
Και οι δύο ιστορίες με γάντζωσαν και με κράτησαν μέχρι τέλους χωρίς να βαρεθώ.
Η συγγραφέας σε βάζει σε διαδικασία αμφισβήτησης των πάντων, όπου με διαφορετικό τρόπο είναι εν δυνάμει ένοχοι. Και στα δύο βιβλία το τέλος κάνει την έκπληξη.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ

Αν θέλετε να με ρωτήσετε, ναι, διαβάζονται ξεχωριστά μεταξύ τους, αν και καλό θα ήταν να διαβάσετε και το 1ο, γιατί έτσι θα γνωρίζετε ακόμη πιο καλά τον κεντρικό ήρωα.

Το βιβλίο “Η Ξηρασία” μεταφέρεται στον κινηματογράφο με παραγωγό τη Ρις Γουίδερσπουν και τον Έρικα Μπάerνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό σημαίνει, ότι θα την δούμε οπωσδήποτε.

Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Χίλντας Ηλιοπούλου.

#booklover