StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Τρίτη

21

Απρίλιος 2020

0

COMMENTS

“Μεγάλος Αδερφός” του Mahir Guven

Written by , Posted in Books, Timeline

Το βιβλίο “Μεγάλος Αδερφός”  τράβηξε το ενδιαφέρον μου από τις πρώτες σελίδες του.

Η ιστορία  μιας οικογένειας στο Παρίσι.
Μιας οικογένειας, που αποτελείται από ένα Σύριο πατέρα και τους δύο γιους που έχει αποκτήσει με τη Γαλλίδα σύζυγό του, που έχει πεθάνει εδώ και κάποια χρόνια. Μία “τραυματισμένη” οικογένεια, που προσπαθεί να επιβιώσει και να γίνει μέλος της Γαλλικής κοινωνίας, κάτι που δεν φαίνεται να είναι πάντα πολύ εύκολο. Ο πατέρας, όταν ήρθε στη Γαλλία, θυσίασε το διδακτορικό του για  μία άδεια ταξί, με την οποία ζει την οικογένειά του. Αρκετά χρόνια ζει χωρίς σύντροφο, αλλά με τους δύο γιούς του, που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους.
Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της καταγωγής τους δημιουργούν προβλήματα ειδικά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, που συνέβησαν στο Παρίσι(Charlie Hebdo και Bataklan). Ο φόβος της Γαλλικής Κοινωνίας σε κάποιους προκαλεί απαξιωτικές ρατσιστικές αντιδράσεις  απέναντι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και οι οποίοι έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και έχουν μεγαλώσει ως πολίτες της ίδιας χώρας.
Αυτή η συμπεριφορά όμως, μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης προς ανεπιθύμητες και επικίνδυνες κατευθύνσεις.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο:
Ο μεγάλος αδερφός είναι οδηγός ταξί, κλεισμένος έντεκα ώρες την ημέρα στην “καμπίνα” του. Μόνιμα συνδεδεμένος στο ραδιόφωνο, ντρέπεται για τη ζωή του και τον κόσμο που ανοίγεται από την άλλη μεριά του  παρμπρίζ. Ο μικρός αδερφός του βρίσκεται στη Συρία για ιδεολογικούς λόγους κι εδώ και αρκετούς μήνες εργάζεται ως νοσηλευτής σε μια μουσουλμανική ανθρωπιστική οργάνωση, χωρίς να δίνει κανένα σημάδι ζωής.
Αυτή η ατέρμονη σιωπή βασανίζει τον πατέρα και τον αδερφό του και τους κάνει να αναρωτιούνται για τα πραγματικά κίνητρα της φυγής του. Όταν ο μικρός αδερφός επιστρέφει, είναι πλέον αλλαγμένος.
Σ’αυτό το εντυπωσιακό πρώτο του μυθιστόρημα, ο Mahir Guven εναλλάσσει το ιδιαίτερο χιούμορ με το βάρος που διαμορφώνεται από το ζήτημα της τρομοκρατίας. Εξερευνά τον γεμάτο μοναξιά κόσμο των οδηγών ταξί που αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση. Δεν ξεχνά όσους έφυγαν στη Συρία για να κάνουν την τζιχάντ: τη στρατολόγηση, τις μάχες, αλλά και την ανέφικτη επιστροφή στη Γαλλία.
Ξεπροβάλλει έτσι η οδυνηρή ιστορία μιας γαλλοσυριακής οικογένειας που προσπαθεί να χωρέσει σε μια κοινωνία όπου δεν της προσφέρονται παρά μόνο ελάχιστες ευκαιρίες.

Η αφήγηση της ιστορία εναλλάσσεται μεταξύ των δύο αδερφών (του μεγάλου και του μικρού) και είναι σαν χειμαρρώδη εξομολόγηση από τον ένα στον άλλο.

Ο συγγραφέας ξεκινά και σιγά-σιγά σκάβει στις ψυχολογίες των ηρώων.
Οι δύο αδερφοί είναι σαν να μιλούν ο ένας στον άλλον και κάθε φορά ανοίγονται όλο και περισσότερο. Ανοίγουν όλο και περισσότερο την ψυχή τους και διηγούνται τις ιστορίες τους, που αν και έχουν μεγαλώσει στο ίδιο σπίτι είναι τόσο διαφορετικές.

Ο μεγάλος αδερφός με ένα δικό του τρόπο και πόνο ψυχής προσπαθεί να προστατεύσει το μικρό του αδερφό, αλλά και τον πατέρα του.
Ο μικρός αδερφός με αποφαστικότητα  έκανειτο μεγάλο βήμα με την εξαφάνισή του στη Συρία και δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό, γκρεμίζει το οικογενειακό οικοδόμημα, τη φαινομενική σταθερότητα που υπήρχε μέχρι εκείνο το σημείο.

Ο Guven  βάζει τον αναγνώστη να δει τα πράγματα μέσα από τα μάτια των ηρώων του, να νιώσει πως νιώθουν και να κατανοήσει τις συμπεριφορές τους.

Μία ιστορία ιδωμένη από δύο διαφορετικές πλευρές, που και οι δύο κρύβουν το δικό τους πόνο.
Δύο παιδιά, που έχασαν την τρυφερότητα της μάνας τους και μεγάλωσαν με μια Σύρια γιαγιά και έναν πατέρα, που προσπάθησε να διατηρήσει περήφανα στοιχεία της καταγωγής τους, για να κρατήσει την οικογένεια δεμένη. Τα κατάφερε; Ο κάθε ένας κάνει την ανάγνωσή του.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

To βιβλίο “Ο Μεγάλος Αδερφός” του Mahir Guven κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Λίζυ Τσιριμώκου.

#booklover