“Μικρά πράγματα σαν κι αυτά” – Claire Keegan
Written by ChichiMdou, Posted in Books, Timeline
Είναι 1985. Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας.
Πλησιάζουν Χριστούγεννα, εποχή πουλάσχολη για τον Μπιλ Φέρλονγκ, προμηθευτή καυσόξυλων και πατέρα πέντε κοριτσιών.
Νωρίς ένα πρωί, κι ενώ προσπαθεί να προλάβει τις παραγγελίες των πελατών του, φτάνει στο τοπικό μοναστήρι που δεσπόζει ψηλά στον λόφο της πόλης για να παραδώσει μια παραγγελία.
Κι εκεί θα ανακαλύψει κάτι που θα τον φέρει αντιμέτωπο τόσο με το παρελθόν του όσο και με τη συνένοχη σιωπή μιας πόλης που φαίνεται πως βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας.
Ο Μπιλ Φέρλονγκ, ο ήρωας της ιστορίας, είναι ένας οικογενειάρχης που μαζί με τη σύζυγό του που αγαπά πολύ, αγωνίζονται να προσφέρουν στην οικογένειά τους, στα παιδιά τους, μια όμορφη ζωή. Ένα πράγμα που βασανίζει τον Μπιλ είναι ότι δεν γνωρίζει, ποιός ήταν ο πατέρας του.
Γνώρισε τα επικριτικά βλέμματα της κοινωνίας που αντιμετωπίζει περίεργα τα παιδιά αγνώστου πατρός. Δεν κατάφερε να μάθει το όνομα του πατέρα του, μιας και η μητέρα του έφυγε νωρίς.
Ένα πρωί, ένα γεγονός αναβιώνει συναισθήματα από την δική του παιδική ηλικία και την ιστορία ζωής της μητέρας του και όλα αλλάζουν μέσα του.
Ο Μπιλ Φέρλονγκ είναι ένας άνθρωπος που σε γεμίζει ελπίδα.
Και όσο κι αν κάποια πράγματα μπορεί να είναι μικρά, τελικά πολλές φορές είναι τόσο σημαντικά που φαίνονται τεράστια.
Η Claire Keegan μέσα από μία συγκινητική ιστορία που αφήνει μία ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, αναφέρεται σε ένα πλυσταριό της Μαγδαληνής, που ήταν ένας από τους χώρους φυλάκισης γυναικών στην Ιρλανδία και σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Ελέγχονταν από θρησκευτικά τάγματα και υπολογίζεται, ότι από το 1765 μέχρι και το 1996 30.000 κορίτσια και γυναίκες βρέθηκαν σε αυτές τις φυλακές χωρίς δικαιώματα για κάτι “κακό” που έκαναν και η εκκλησία δεν μπορούσε να συγχωρέσει. Οι γυναίκες αυτές δούλεψαν σε συνθήκες απάνθρωπες για να υπηρετούν ανάγκες της Καθολικής Εκκλησσίας. Η Ιρλανδική Κυβέρνηση είχε παραδεχθεί, ότι πρόκειται για άσυλα κακοποίησης και ντροπής του έθνους.
Το βιβλίο “Μικρά Πράγματα σαν κι αυτά” της Claire Keegan κυκλοφορεί σε μετάφραση της Μαρτίνας Ασκητοπούλου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μια ιστορία, γεμάτη ελπίδα, ηρωισμό και συμπόνια για τους αδύναμους.
Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ
#booklover