StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

27

Δεκέμβριος 2020

0

COMMENTS

Οι Κερασιές που Ήθελαν να Ανθίσουν – Sun-Mi Hwang

Written by , Posted in Books, Timeline

Η Sun-mi Hwang είναι κορεάτισσα συγγραφέας, γνωστή από τα βιβλία της “Ο σκύλος που τόλμησε να  ονειρευτεί” και “Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει” συνεχίζει με το “Οι Κερασιές που Ήθελαν να Ανθίσουν”.

Λίγα λόγια για την περίληψη
Ολόκληρη η ζωή του Κανγκ είναι ένα θαύμα. Κατάφερε να ξεφύγει από τη φτώχεια και να γίνει ο διευθυντής μιας επιτυχημένης κατασκευαστικής εταιρείας. Όταν θα διαγνωστεί με μία πολύ σοβαρή ασθένεια, θα επιστρέψει στην παλιά του γειτονιά, στον Λόφο με τις Κερασιές. Αγοράζει ένα παλιό σπίτι στο οποίο σκοπεύει να αποσυρθεί, μακριά από τον κόσμο, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής έχουν άλλα σχέδια. Φαίνονται αποφασισμένοι να εισβάλουν στην ιδιοκτησία του Κανγκ.

Όμως, σε ποιόν ανήκουν πραγματικά το σπίτι και ο Λόφος με τις Κερασιές.
Ανήκουν στην κατασκευαστική εταιρεία που προσπαθεί να αναβαθμίσει την περιοχή ή μήπως στους κατοίκους της που χρόνια παίζουν, σκέφτονται , περπατούν, ερωτεύονται και την εξερευνούν , γενιά προς γενιά;
Οι Κερασιές που Ήθελαν να Ανθίσουν είναι μια ιστορία εξιλέωσης ενός πληγωμένου άντρα που προσπαθεί να ξανακερδίσει την πίστη του στην ανθρωπιά.Ένα ταξίδι στο παρελθόν και στα κατάβαθα του εαυτού, ένα ταξίδι αυτογνωσίας μπροστά στην αβεβαιότητα, ένα ταξίδι συγχώρεσης και αγάπης που μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη.

Η σοβαρή ασθένεια που έχει ο Κανγκ είναι όγκος στο κεφάλι, τον οποίο διασκεδάζοντας τον έχει ονομάσει “κο Καρούμπαλο”.
Ο ήρωας έχει περάσει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και πίκρες στη ζωή του.
Aν και θεωρεί τους κατοίκους της γειτονιάς εισβολείς στο αγρόκτημά του, φαίνεται πώς μάλλον κάτι αντίθετο ισχύει.
Η δική του επιστροφή θα μπορούσε να θεωρηθεί καταπάτηση όλων ανέμελων στιγμών, που ζουν οι γείτονές του στη φύση, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν τις ομορφιές και τη διαθεσιμότητα του αγροκτήματος που έχει αγοράσει.
Εδώ γεννιέται το ερώτημα, τελικά ένας τίτλος ιδιοκτησίας είναι αυτός που προσδιορίζει τα ουσιαστικά όρια;
Μήπως ο χρόνος που αφιερώνουμε στη φύση είναι η επένδυση της ψυχής μας και κάνει κτήμα μας όλες αυτές τις ομορφιές;

Στην πορεία της ιστορίας εμείς γνωρίζουμε το παρελθόν του ήρωα και ο ίδιος μαθαίνει πολλά πράγματα που αγνοούσε.
Βλέπουμε  πόσο τον έχουν στιγματίσει σημαντικά γεγονότα, την απουσία της τρυφερότητας και στοργής από τη ζωή του και παρακολουθούμε πώς και πόσο διαφορετικά τον προσεγγίζουν οι γείτονες διαφορετικών ηλικιών.
Είναι ένας αυστηρός άνθρωπος, ο οποίος κάποιες στιγμές μπροστά στα μικρά παιδιά γίνεται ο εγωιστής Γίγαντας (μου το θύμισε σε πολλά σημεία) ενώ σε άλλα το μικρό παιδί της παράγκας του αγροκτήματος.

Στην αρχή της ιστορίας ο ήρωας φαίνεται να έχει χάσει την ελπίδα του, όμως οι κερασιές που θέλουν να ανθίσουν, δίνουν εκείνη την αισιόδοξη ματιά για το καλύτερο μέλλον. Ο κήπος του γίνεται το σημείο που ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τη φύση και τον ανώτερο εαυτό του.

Και έτσι γίνεται ένα θαύμα. Το θαύμα στο Λόφο των Κερασιών.

Ένα βιβλίο που μιλά για τη συγχώρεση, την αναγέννηση και τη φιλία.

Στο σημείωμα της συγγραφέως στο κλείσιμο του βιβλίου, ανακαλύπτουν την πηγή έμπνευσης και ψήγματα των βιωμάτων της που έχουν περάσει στην ιστορία.
Το μυθιστόρημα “Οι Κερασιές που Ήθελαν να Ανθίσουν” της Sun-Mi Hwang κυκλοφορεί σε μετάφραση της Αναστασία Καλλιοντζή από τις Εκδόσεις Διόπτρα .

#booklover