StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

30

Αύγουστος 2020

0

COMMENTS

Σταθμός Έντεκα – Emily St. John Mandel

Written by , Posted in Books, Timeline

Είναι σχεδόν απίστευτο, ότι πάνω από 3 χρόνια έψαχνα αυτό το βιβλίο κάπου μέσα στο σπίτι μου και το βρήκα λίγο πριν φύγουμε για διακοπές.
Είναι φοβερή η συγκυρία. Γιατί; Διαβάστε παρακάτω την περίληψη από το οπισθόφυλλο και θα καταλάβετε.

Mια χιονισμένη νύχτα, ο Άρθουρ Λιάντερ, διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, παθαίνει καρδιακή προσβολή πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης του Βασιλιά Ληρ. Ο Τζίβαν Σόντρι, ένας νεαρός παπαράτσι, που σπουδάζει νοσηλευτική, βρίσκεται στο κοινό και σπεύδει να βοηθήσει, υπό το βλέμμα μιας οχτάχρονης ηθοποιού, της Κίρστεν Ρεϊμόντ. Όμως, παρά τις προσπάθειές του, ο Άρθουρ καταλήγει νεκρός.
Καθώς ο Τζίβαν γυρίζει σπίτι, διασχίζοντας το χιονισμένο Τορόντο, πληροφορείται ότι έχει ξεσπάσει μια θανατηφόρα  γρίπη που εξαπλώνεται ραγδαία. Αποφασίζει να οχυρωθεί στο διαμέρισμα του αδερφού του σε έναν ουρανοξύστη, απ’όπου παρατηρεί τον κόσμο, όπως τον ήξερε, να καταρρέει.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Κίρστεν είναι ηθοποιός στην Περιπλανώμενη Συμφωνία, μια ομάδα ηθοποιών και μουσικών που ταξιδεύει στους οικισμούς του αλλαγμένου πια κόσμου, ανεβάζοντας Σαίξπηρ και παίζοντας μουσική. Η ζωή τους είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης, καθώς οι αναμνήσεις τους μπλέκονται επώδυνα με τη νέα τους πραγματικότητα, ενώ το κακό καραδοκεί παντού.

Ε, είναι λίγο τρομακτικό να διαβάζεις μια τέτοια ιστορία εν μέσω πανδημίας. Πιάνεται λίγο η ψυχή σου.
Όπως αντιλαμβάνεστε όσοι με γνωρίζετε καλά, δεν διάβασα το βιβλίο μέσα σε μία ημέρα, αλλά σε λίγες ώρες.

Πέρα όμως, από την επικαιρότητα με την πανδημία του κορωνοϊού, το “Σταθμός Έντεκα” της Έμιλυ Μαντέλ είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με μοναδική πλοκή, σκοτεινό, αλλά συνάμα και αισιόδοξο.

Μέσα από την ιστορία υπογραμμίζεται, πόσο σημαντικά είναι τα απλά  και μικρά πράγματα, που θεωρούμε δεδομένα, αλλά δίνουν δύναμη στον άνθρωπο και συνάμα, ενώ αποτυπώνεται πόσο σκληρή γίνεται η ζωή,  όταν ο αγώνας για επιβίωση να μπαίνει σε πρώτο πλάνο.
Μπορεί να μην ζήσαμε/ζούμε ακριβώς την ίδια κατάσταση, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία και μηνύματα, που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα.

Μηνύματα για τον αγώνα επιβίωσης, αλλά και το σημαντικό ρόλο της τέχνης, έρχονται να αφήσουν τις νότες αισιοδοξίας και ελπίδας με όλους εκείνους τους ήρωες, που δεν το βάζουν κάτω, αγωνίζονται, επιμένουν και υπομένουν μέχρι να δουν φως στο σκοτεινό κόσμο.
Οι αναμνήσεις και η νοσταλγία μίας άλλης εποχής δίνουν ώθηση για να συνεχίσουν τον αγώνα.

Η Μαντέλ φτιάχνει ένα αριστούργημα τρόμου (θα έλεγα) και επιστημονικής φαντασίας , θα έγραφα ένα χρόνο πριν, όμως τελικά τίποτα δεν φαντάζει απίθανο.
Ένα κόμικ γίνεται ο σύνδεσμος μεταξύ ανθρώπων, που ενώ δεν έχουν σχέση μεταξύ τους συνδέονται καρμικά.
Αυτό το κόμικ από τη δημιουργία του, από τη στιγμή έμπνευσής του, αποτελεί κινητήριο μοχλό για αποφάσεις ζωής και επηρεάζει ιστορίες, ενώ διαμορφώνει χαρακτήρες δεκαετίες μετά τη δημιουργία του.

ΤοΣταθμός Έντεκα” της Έμιλυ Μαντέλ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Βάσια Τζανακάρη με ένα υπέροχο εξώφυλλο για άλλη μία φορά  από τον Χρήστο Κούρτογλου, που αποτυπώνει πώς μέσα από την τέχνη μπορούμε να δώσουμε τη δική μας μάχη, να κάνουμε τη δική μας επαναστάση για ένα καλύτερο μέλλον.
Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ 

#booklover