StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

24

Ιούλιος 2016

5

COMMENTS

Τα διαδίκτυά μας – Ειρήνη Βουτσκόγλου

Written by , Posted in Books, Timeline

Ήταν οι πρώτες μέρες που είχα μπει στο twitter και έσκασε μπροστά μου ένα Retweet της Ειρήνης Βουτσκόγλου, γνωστή μας ως @e_diva.
Μπήκα στο προφίλ της, διάβασα μερικά tweet και την ακολούθησα αμέσως. Κάτι μου έλεγε, ότι θα μάθαινα πολλά πράγματα για τη χρήση και τη λειτουργία του twitter και όχι μόνο. Είχα τόσο δίκιο, λοιπόν (όπως πάντα, εξάλλου :p).

Άρχισα να μελετάω σχόλιά της σχετικά με τα social media, γιατί κατάλαβα, ότι η @e_diva για όλα όσα λέει, έχει μελετήσει πολύ και  έχει κάνει και αντίστοιχη έρευνα.
Ήταν φορές που είχα μια συγκεχυμένη εικόνα για πράγματα διαδικτύου και social media και ομολογώ, ότι μετά από την παρακολούθηση ενός video της στο divcast , μπορούσα να ξεδιαλύνω έννοιες.  Έχοντας καταλάβει ότι είναι γνώστης πραγμάτων και πολύ προσιτή, υπήρξαν φορές που εκείνο το πρώτο διάστημα την ρωτούσα πράγματα είτε δημόσια, είτε σε προσωπικά μηνύματα και πάντα πρόθυμα με διαφώτιζε.

Αυτή η σχέση όμως, έπρεπε να περάσει και σε ένα επόμενο επίπεδο και μεταφερθεί σε φιλία στο Facebook, όπου εκεί πλέον νομίζω ότι γνώρισα ακόμη περισσότερο την Ειρήνη Βουτσκόγλου, αλλά και τα social media.
Αυτό που είχα θαυμάσει από τις πρώτες μέρες της σύνδεσής μας ήταν, ότι όλες οι δημοσιεύσεις της ήταν δημόσιες. Και δεν το λέω έτσι τυχαία.
Με το θάρρος της γνώμης της παίρνει θέση απέναντι σε θέματα πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά και όχι μόνο, διαφωνεί, συμφωνεί, φορές που θέλει να διαμαρτυρηθεί για πράγματα γίνεται καυστική, όπως με τον ίδιο τρόπο παραδέχεται πιθανά λάθη της, ενώ δεν χάνει το χιούμορ της.
Είναι στο facebook για να μοιραστεί τη χαρά, τη λύπη, το θυμό της, τις στιγμές που απολαμβάνει διασκεδάζοντας με τα ανήψια της ή τα πειράγματα με τη μητέρα της ή εικόνες της  Neo, της γάτας της. Όταν πρόσεξα,  ότι έχει αγγίξει οριακά τους 5.000 φίλους, απόρησα.
“Μα, δεν φοβάται, που  εκτίθεται έτσι δημόσια;”, σκέφτηκα.

Με τον καιρό και μέσα από τις ίδιες τις αναρτήσεις και τα σχόλιά της διαπίστωσα,  ότι μπορείς να μοιράζεσαι αρκεί να έχεις τον έλεγχο.
Το εργαλείο που λέγεται internet, social media γουατέβα σου δίνει όπλα για να προφυλάξεις τον εαυτό σου, ακόμη και mini tip, συμβουλές σχετικά. Εμείς, οι χρήστες είτε αμελούμε, είτε…αμελούμε να προσέξουμε. Ω! Αμέλεια!

Το περισσότερα κείμενα, που δημοσίευε και δημοσιεύσει στο e-diva.eu  ήταν και είναι για μένα ένα mini σεμινάριο. Να μην μιλήσω για το divcast.

Όταν, λοιπόν, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Δίσιγμα το βιβλίο της “Τα διαδίκτυά μας”, ένιωσα ότι έπρεπε να το αγοράσω.
Γνωρίζοντας πια διαδικτυακά τη Δίβα μας (έτσι την λέω όταν θέλω να την πειράξω), ήξερα ότι δεν πρόκειται απλά για ένα manual για το διαδίκτυο, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Και φυσικά είχα δίκιο (για άλλη μια φορά – τα έχουμε πει αυτά).

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί είτε από κάποιον αρχάριο  χρήστη διαδικτύου και social media, αλλά και από κάποιον heavy user (βλ.εμένα) κι όμως να προσφέρει και στους δύο διαφορετικά πράγματα. Ένας αρχάριος μπορεί να μάθει γενικά από τα πρώτα βασικά βήματα και τις πρώτες γνώσεις χρήσης μέχρι να καταλάβει, ότι η δύναμη χρήσης του εργαλείου είναι στα χέρια του και η καλή ή κακή χρήση είναι αυτή που φέρνει τα αντίστοιχα αποτελέσματα, αλλά και να γνωρίσει για κάποιους  μύθους κινδυνολογίας που κυκλοφορούν κατά καιρούς π.χ. με τα spam statusupdate και πολλά άλλα.

Ένας heavy user μπορεί να θυμηθεί πράγματα βασικά, που έχει ξεχάσει γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έκανε sign up, να εκτιμήσει αυτό που έχει στα χέρια του, να μάθει περισσότερα πράγματα σχετικά με το backstage κάποιων καταστάσεων, να προβληματιστεί και να πάρει το “σπόρο” για μία περαιτέρω έρευνα ή δοκιμή σε εργαλεία, που χρησιμοποιεί καθημερινά.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το παρόν βιβλίο δεν επιχειρεί να μεταδώσει γνώση. Επιχειρεί να διασπείρει υποψίες και να ανακινήσει προβληματισμούς. Όχι στοχευμένες ανησυχίες που θα καταλήγουν εν ριπή οφθαλμού σε κινδυνολογίες ολκής, αλλά διευρυμένες ανησυχίες τόσο ως προς τα ερεθίσματα όσο και ως προς τις δικές μας αντιδράσεις.

Μέσα από τις σελίδες του θα βρείτε μια συναρπαστική ξενάγηση στον λαμπρό διαδικτυακό Νέο Κόσμο με οδηγό έναν άνθρωπο που τον έζησε, τον πόνεσε και τον καλλιέργησε όσο λίγοι στην Ελλάδα. Παγκόσμιες εμπειρίες και πρακτικές που, ωστόσο, φιλτράρονται από την δική μας πατρίδα, τον δικό μας πολιτισμό, τη δική μας ψυχοσύνθεση.

Μιλάμε για διαδίκτυα, οπότε να ξέρετε ότι η Δίβα μας, η Ειρήνη Βουτσκόγλου ετοίμασε video στο Divcast της για την παρουσίαση του βιβλίου, δίνοντας κι ένα σύντομο βιογραφικό της.
Απολαύστε την.

 

Είχα προγραμματίσει να κάνω αυτή την παρουσίαση λίγο αργότερα, αλλά όπως είδα σε κάποιο status update της, λίγες μέρες πριν έκλεισε 9 χρόνια στο Facebook και το επεσήμανε με ένα συγκινητικό κείμενο.

Σκέφτηκα να της ευχηθώ χρόνια πολλά με το δικό μου τρόπο! 🙂

Χρόνια πολλά, διαδικτυακά, δημιουργικά, εμπνευσμένα και ευτυχισμένα, e-δίβα μας!
Καλοτάξιδο! 🙂

 

Μπορείτε να “κατεβάσετε” τα περιεχόμενα αλλά και ένα ενδεικτικό κεφάλαιο εδώ: Τα διαδίκτυά μας 

 

#booklover