StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

13

Ιανουάριος 2019

0

COMMENTS

Το Aγριότρενο – Θοδωρής Τσεκούρας

Written by , Posted in Books, Timeline

Μην μπερδευτείτε.
Εδώ δεν μιλάμε για ένα άγριο τρένο, αλλά για ένα αγριότρενο.
Πώς λέμε αγριολούλουδο, αγριόγατα, αγριογούρουνο;
Αυτή την αδάμαστη φύση, που υπάρχει σε όλες τις ελεύθερες υπάρξεις αυτού του κόσμου.
Βασικά….σε όλες τις υπάρξεις, αλλά είναι μεγάλη κουβέντα, που δεν είναι της παρούσης.
Λέμε αγριάνθρωπος και αναφερόμαστε κυρίως σε έναν άνθρωπο αγροίκο, που δεν ακολουθεί “πρέπει” κοινωνικής συμπεριφοράς.
Όμως ακόμη κι αυτός ζει τη δική του ελευθερία. Ζει ελεύθερος από κανόνες (ή κόντρα σε αυτούς).

Αυτό το αγριότρενο καλείται να κυνηγήσει ο βασικός ήρωας του ομώνυμου βιβλίου του Θοδωρή Τσεκούρα στο “Υπέρδασος”, ένα μυστικό μέρος σε μία άλλη διάσταση, που μου θύμισε χώρους από το υπερπέραν παραμυθιών, που διάβαζα στα μικράτα μου.

Μία μικρή διακοπή όμως για να σας μεταφέρω, τί γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου, για να πάρετε μια πρώτη γεύση της ιστορίας:

Ένας νεαρός διαφημιστής έχει καταφέρει να ζει εξαργυρώνοντας τα μοναδικά ταλέντα του: τους ψυχαναγκασμούς και τις φοβίες του. Όμως κάποιο πρωί, ο ήχος του τηλεφώνου τον οδηγεί σε ένα πέρασμα προς ένα μυστικό δάσος, που κατοικείται από εκκεντρικούς κυνηγούς, οι οποίοι -χωρίς ποτέ να τον ρωτήσουν για το όνομά του – τον αποκαλούν “Σακάκι”.
Εκεί συναντάει παράφρονες μοναχούς, αρχαίους Έλληνες θεούς, αρκούδες και ελάφια που μιλάνε και φαντάσματα στρατιωτών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Από τη μία μέρα στην άλλη, ένας άνθρωπος που η ζωή του ήταν μια διαρκής διαδρομή ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι, βρίσκεται να στήνει ενέδρες για να πιάσει σύννεφα, να ερωτεύεται τη θεά Άρτεμη, να συναντάει τους νεκρούς γονείς του μέσα σε ένα υποβρύχιο που βυθίστηκε στο Ιόνιο, να ακούει τα μυστικά των μυρμηγκιών, να μαθαίνει το μέλλον της ανθρωπότητας από τον ίδιο το μάντη Τειρεσία και να κυνηγάει, μαζί με έναν άντρα που τον φωνάζουν Δάσκαλο, ένα τρένο που δραπέτευσε από τις ράγες του πριν από εβδομήντα χρόνια.

Ακούγεται σουρεαλιστικό κι όμως σε κάποια σημεία της ανάγνωσης με έκανε να αναρωτιέμαι εάν ο ήρωας κοιμάται και όλο αυτό το ονειρεύεται ή εάν το ζει πραγματικά. Αλλά και πάλι, ποιός θα μπορούσε να πει με σιγουριά, ότι μπορεί να μην είναι αλήθεια;

Η αλήθεια ή όχι όμως της ιστορίας αυτής ήταν το μόνο, που δεν με απασχόλησε σε όλη την ανάγνωσή της.
Η υπέροχη περιγραφή του Θοδωρή Τσεκούρα μεταφέρει το Υπέρδασος εκεί μπροστά στις σελίδες που έχεις στα μάτια σου και παράλληλα σε κάνει να νιώθεις όλες τις αισθήσεις του ήρωα, καταγράφοντας αποστάγματα σκέψεων για την ύπαρξη του ανθρώπου, τη σύγχρονη καθημερινότητα, την αμφισβήτηση για την πίστη, το Θεό, το θάνατο, τον Παράδεισο, την Κόλαση, τη ζωή και πόσα άλλα.

Το βάθος της σκέψης και της ανησυχίας του συγγραφέα το γνωρίζω μέσα από τις συνεντεύξεις του, τις ομιλίες, αλλά και τα χιουμοριστικά του λογοπαίγνια στα social media.  Γι’αυτό και όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο, ομολογώ ότι ήμουν προκατειλημμένη με ένα πολύ θετικό vibe, γιατί εκτιμώ και θαυμάζω τον τρόπο που σκέφτεται και εκφράζεται ο Θοδωρής Τσεκούρας, αλλά δεν ήταν ο μόνος λόγος.
Ο νεαρός ήρωας στην καθημερινότητά του κινείται σε ένα χώρο, που με κάποιο τρόπο ζω και κινούμαι και εγώ.
Μπορώ να αντιληφθώ τη διάσταση της ζωής του, τους προβληματισμούς, ακόμη και τους ψυχαναγκασμούς και τις φοβίες του και να πω ότι όλα αυτά μου φαίνονται πολύ οικεία. Κάποια  τα έχω ακούσει, άλλα τα έχω σκεφτεί ή τα έχω ζήσει.
Στιγμές ζήλεψα τον ήρωα που βρέθηκε σε αυτό το Υπέρδασος, ενώ σε άλλες τον καταλάβαινα, που ένιωθε “έξω από τα νερά του”.

Το Αγριότρενο είναι ένα μυθιστόρημα, που σου δίνει τροφή για σκέψη (αν θέλεις, βέβαια) και σίγουρα σε κάνει να το ξαναδιαβάσεις.
Ειδικά εάν είσαι αναγνώστης, που διαβάζει σχετικά γρήγορα, όπως εγώ, σίγουρα θα κάνεις μία δεύτερη ανάγνωση για να νιώσεις, πως το έχεις “ξεκοκκαλίσει”. Σε πολλά σημεία συνάντησα  απορίες και αναζητήσεις δικές μου, που  φαίνονται υπερβολικές ή παράξενες, πράγμα που με έκανε να νιώσω πολύ ωραία, γιατί τελικά δεν είμαι η μόνη που σκέφτεται έτσι.

Κυκλοφορεί ατίθασο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

#booklover