StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Σάββατο

23

Ιούλιος 2016

0

COMMENTS

Όλα για σένα – Νίκολα Γιουν

Written by , Posted in Books, Timeline

Όταν αρχίζεις να διαβάζεις το Όλα για σένα της Νίκολα Γιουν, πιστεύεις ότι πρόκειται για ένα ακόμη The Fault in Our Stars.
Ίσως σου φαίνεται λίγο διαφοροποιημένη η ιστορία της ασθένειας και η σχέση, αλλά ουσιαστικά πιστεύεις ότι είναι κάτι παρόμοιο.

Κι όμως το βιβλίο έχει μία μεγάλη ανατροπή, που σε καμία περίπτωση δεν υποπτεύεσαι (και δεν πρόκειται να σας πω, γιατί εγώ σπόιλερ δεν κάμω) και κάνει τελείως διαφορετική την ιστορία από αυτή του Τζον Γκρην.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Πάσχω από μια σπάνια αρρώστια. Είμαι αλλεργική στον κόσμο. Δε βγαίνω από το σπίτι μου, έχω να βγω δεκαεπτά χρόνια. Τα μοναδικά άτομα που βλέπω είναι η μαμά μου και η νοσοκόμα μου, η Κάρλα. Μια μέρα ένα φορτηγό με έπιπλα σταματάει στο διπλανό σπίτι. Κοιτάζω έξω από το παράθυρό μου και τον βλέπω. Είναι ψηλός, λεπτός και φοράει μαύρα – μαύρο μπλουζάκι, μαύρο τζιν, μαύρα αθλητικά και ένα μαύρο σκουφάκι που καλύπτει τελείως τα μαλλιά του. Το βλέμμα του καρφώνεται πάνω μου. Και εγώ δεν μπορώ να τραβήξω τα μάτια μου. Το όνομά του είναι Όλι. Ίσως δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον αλλά μπορούμε να προβλέψουμε μερικά πράγματα. Για παράδειγμα, είναι σίγουρο ότι θα ερωτευτώ τον Όλι. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό θα είναι καταστροφικό. 

Ένα μυθιστόρημα που αποδεικνύει πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι όταν βγαίνουμε από το καβούκι μας και κάνουμε πράγματα τρελά για την αγάπη.

Το “Όλα για σένα” ανήκει στην κατηγορία “Αισθηματικό για ενήλικες και έφηβους”.
Διαβάζοντάς το και έχοντας στο μυαλό μου αυτό το χαρακτηρισμό, θεωρώ ότι η εφηβική σφραγίδα  δεν είναι μόνο γιατί μπορεί να το διαβάσει ένας βιολογικά έφηβος. Αυτή η σφραγίδα μπαίνει γιατί είναι ένα κείμενο, που σου ξαναθυμίζει πώς είναι να ερωτεύεσαι σε αυτή την ηλικία. Νιώθεις για λίγο έφηβος πάλι. Αναβιώνεις συναισθήματα από αυτή την ηλικία.

Πώς ανατριχιάζεις και χάνεις τη γη από τα πόδια σου όταν δέχεσαι το πρώτο φιλί σε μία στιγμή που υπάρχει η απόλυτη αμοιβαιότητα, πώς βράζει το αίμα σου και θέλεις να ζήσεις το τώρα, χωρίς να σε αφορά η συνέχεια.

Στις σελίδες του είναι διάχυτη όλη η ρομαντική διάθεση του έρωτα, που έχει να κάνει με τις πεταλούδες που πετούν στο στομάχι σου ανήσυχες, την ταραχή που νιώθεις  μόνο με τη σκέψη του άλλου.

Το θέμα του βιβλίου όμως αποδεικνύεται, ότι δεν είναι μόνο η αισθηματική ιστορία της Μάντλιν και του Όλι.
Μία άλλη παράμετρος, μία άλλη σχέση είναι αυτή που ανατρέπει τα πάντα και δεν πρόκειται να σας πω.

Αθροίζοντας τις ώρες των δύο ημερών μέσα στις οποίες το διάβασα, υπολογίζω ότι το ρούφηξα μέσα σε 4-5 ώρες.
Είναι από τα βιβλία που δεν το είχα απλά μαζί μου. Προσπαθούσα να δημιουργήσω χρόνο για να ξεκλέψω σελίδες του (π.χ. το διάβαζα ενώ ανακάτευα το φαγητό στην κατσαρόλα – Όχι, εντάξει. Νόστιμο έγινε.).

Έχοντας περάσει και η ίδια από την ηλικία της  ηρωίδας (ίσως μάλιστα…να έχω κολλήσει για πάντα συναισθηματικά σε αυτήν) μπόρεσα να ανιχνεύσω και να θυμηθώ συμπεριφορές, τρόπους σκέψης, αντιδράσεις ενός κοριτσιού, αλλά και να αναγνωρίσω ότι αυτά τα πρώτα συναισθήματα του πρώτου έρωτα, είναι αυτά που αφήνουν το αποτύπωμα μέσα μας.

Μία σημείωση που θα μπορούσα να κάνω είναι ότι ίσως θα ήθελα το τέλος λίγο πιο “δυνατό” ή μάλλον, ίσως λίγο πιο σύνθετο. Από την άλλη σκέφτομαι πως ίσως αυτή η πολύπλοκη ιστορία με τις φωτεινές αλλά και σκοτεινές στιγμές της, να μην έκανε τον κύκλο της με κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω. Όταν το διαβάσετε κι εσείς, μου λέτε τη γνώμη σας, να το συζητήσουμε.

Το βιβλίο έχει και μια ελαφριά εικονογράφηση από το σύζυγο της συγγραφέως, Ντέιβιντ Γιουν.
Αυτή η εικαστική παρέμβαση σε κάποιες στιγμές εκτονώνει την ένταση της ιστορίας, ενώ σε άλλες την πυροδοτεί, αν και τις περισσότερες φορές δίνει μία άλλη οπτική και διάσταση στο γεμάτο νοημάτων ζωής κείμενο.

Το “Όλα για σένα” της Νίκολα Γιουν κυκλοφορεί σε μετάφραση της Σέβυς Σπυριδογιαννάκη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και νομίζω ότι πρέπει να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Να ευχαριστηθούμε κλάμα.

#booklover