StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Δευτέρα

6

Ιούνιος 2016

0

COMMENTS

Δημοκρατία – Αλέκος Παπαδάτος

Written by , Posted in Books, Timeline

Έχοντας σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη στα βιβλία των Εκδόσεων Ίκαρος, πριν ξεκινήσω να διαβάζω το “Δημοκρατία” του Αλέκου Παπαδάτου δεν ανέτρεξα ούτε στην παρουσίασή του στο site του εκδοτικού, αλλά ούτε και σε κάποια κριτική.

Βλέποντας ότι είναι graphic novel, ήμουν σίγουρη ότι το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Μάλιστα ήμουν τόσο σίγουρη, που όταν κάποια στιγμή την Ημέρα Βιβλίου είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε το δημιουργό στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ίκαρος, του δώσαμε το αντίτυπο για να το αφιερώσει στην κόρη μου. Φυσικά η αφιέρωση ήταν ένα έργο τέχνης και έτσι αυτό το αντίτυπο είναι εξαιρετικά ξεχωριστό και πολύτιμο τώρα πια.

 

Δημοκρατία2

Το γεγονός ότι ένα βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, δεν με εμπόδισε ποτέ να το διαβάσω κι εγώ. Μην σας πω ότι πρώτα το διαβάζω εγώ και μετά η κόρη μου. Έτσι λοιπόν (και ναι….και επειδή ζήλεψα πολύ την αφιέρωση…) πήρα το “Δημοκρατία” μαζί μου στο τρένο για να το διαβάσω στη διαδρομή για τη δουλειά.

Δημοκρατία3

Από την αρχή “κόλλησα”  με το βιβλίο και με πήρε η ιστορία μαζί του.

Η περιγραφή από το οπισθόφυλλο :
Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., η Αθήνα βρίσκεται σε πόλεμο. Στην προσπάθειά του να τονώσει το ηθικό των συντρόφων του πριν από τη μάχη ενάντια σε έναν πανίσχυρο εχθρό, ο Λέανδρος αρχίζει να τους διηγείται την ιστορία του. Έχοντας δει με τα μάτια του τις φρικαλεότητες των τυραννικών καθεστώτων αλλά και τη δημιουργία ενός νέου πολιτεύματος, ο Λέανδρος αφηγείται μια ζωή γεμάτη κίνδυνο και μεγάλες ιδέες, μια ιστορία για το τέλος της εποχής των θεών και την πολύπλοκη γένεση της δημοκρατίας. Σκηνές και γεγονότα που κόβουν την ανάσα μας δείχνουν πως η δημοκρατία σφυρηλατήθηκε τόσο από τύχη και ιστορικές συγκυρίες όσο και από τις πράξεις και το κουράγιο ανθρώπων πολυμήχανων και ταγμένων στο σκοπό τους.

Δημοκρατία6

Όσο προχωρούσα όμως διαπίστωσα ότι το βιβλίο είναι  εξαιρετικό και ένα αριστούργημα για παιδιά μεν, αλλά για λίγο πιο μεγάλα από την ηλικία της κόρης μου.

Ένα graphic novel που βρίθει από θαυμαστούς χαρακτήρες και έντονο χρώμα, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα μια νέα, σύγχρονη ματιά στο πώς επήλθε μια από τις μεγαλύτερες επινοήσεις της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας. Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου – ΙΒΒΥ 2016 στην κατηγορία «Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους». Βραβεία «Καλύτερου Σεναρίου» και «Καλύτερου Κόμικ by Wacom» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2016.

Δημοκρατία

Ο Αλέκος Παπαδάτος και η Annie Di Donna, συνδημιουργοί του διεθνούς εκδοτικού φαινομένου Logicomix, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον συγγραφέα Αβραάμ Κάουα για να μας δώσουν ένα graphic novel που βρίθει από θαυμαστούς χαρακτήρες και έντονο χρώμα, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα μια νέα, σύγχρονη ματιά στο πώς επήλθε μια από τις μεγαλύτερες επινοήσεις της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας.

Δημοκρατία7

Με άλλα λόγια και όπως εγώ το αντιλήφθηκα, οι τρεις δημιουργοί χωρίς να αλλοιώσουν τα καταγεγραμμένα γεγονότα της ιστορίας μετέφεραν στο σημερινό λεκτικό τρόπο έκφρασης την ιστορία προσεγγίζοντάς την και από μία ματιά που λέει, ότι πολλές φορές πίσω από κάποια γεγονότα κρύβεται άλλη αλήθεια και αυτά που γνωρίζουμε είναι ίσως κάποιες αφορμές.

Δημοκρατία8

Η ανάγνωση του “Δημοκρατία”  έρχεται σε μία εποχή που η πραγματική έννοιά της σαν να “μπάζει νερά”  και αποδεικνύει πως ενώ έχουν περάσει τόσοι αιώνες, οι άνθρωποι επειδή έχουν πάντα τις ίδιες αδυναμίες και τις ίδιες ανασφάλειες, κινούνται με παρόμοιο τρόπο.  Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα μάχονται για την ελευθερία σε όλους τους τομείς, ενώ κάποιοι άλλοι θα προσπαθούν να σκορπίσουν το φόβο, έτσι ώστε να κερδίσουν προσωπικό όφελος και αξιώματα.

Δημοκρατία4

Το βιβλίο είναι απολαυστικό, μεστό μηνυμάτων και αξιών και κατά τη γνώμη μου είναι ήδη διαχρονικό και θα διαβάζεται και τα επόμενα χρόνια.

Ε, και θα διαβαστεί και από την κόρη μου λίγα χρόνια μετά.

( Να μου αρέσει τόσο πολύ και να είναι αφιερωμένο σε εκείνη, ενώ ακόμη δεν το έχει διαβάσει. Ξέρω. Ας πρόσεχα. Και πάλι ξέρω. Μάνα είμαι εγώ; )

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ:

#booklover