StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Δευτέρα

14

Μάρτιος 2016

0

COMMENTS

“Η καλή τύχη εδώ και τώρα” του Matthew Quick

Written by , Posted in Books, Timeline

“Αγαπητέ κύριε Ρίτσαρντ Γκιρ,

Στο συρτάρι με τα εσώρουχα της Μαμάς – καθώς ξεχώριζα τα “καλά” από τα “ελαφρώς μεταχειρισμένα”, που θα έδινα στο τοπικό κατάστημα ρούχων από δεύτερο χέρι – βρήκα ένα γράμμα σας.”

 

Έτσι ξεκινάει το βιβλίο Η καλή τύχη εδώ και τώρα του Matthew Quick, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

 

Η καλή τύχη εδώ και τώρα 3

Όλο το βιβλίο είναι επιστολές του Μπαρθόλομιου Νηλ στον Ρίτσαρντ Γκιρ. Ο ήρωας που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες στην κοινωνικότητά του και άλλες διαταραχές στην προσωπικότητά του, ζει επί 39 χρόνια με τη μητέρα του, η οποία είναι προστάτης και οδηγός του.
Η ζωή του καθορίζεται από τη σχέση εξάρτησης μαζί της, την Εκκλησία και τις επισκέψεις του στη βιβλιοθήκη.

Όλα ανατρέπονται, όταν η μητέρα του αρρωσταίνει βαριά και πεθαίνει. Από εκεί αρχίζει μια περίοδος αναζήτησης του εαυτού του και πολλών φιλοσοφικών προβληματισμών, που διυλίζονται μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσει, όπως με τον έκπτωτο αλκοολικό ιερέα στενό φίλο της μητέρας του, τη νεαρή βιβλιοθηκάριο και τον αθυρόστομο αδελφό της και την ειδικευόμενη ψυχολόγο, που προσπαθεί να τον βοηθήσει στο πένθος του.

Όλα αυτά με τη μορφή μιας αυθεντικής εξομολόγησης, με όλες τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις ,που γίνονται τόσο βαθιές και αφοπλιστικές, όπως οι ερωτήσεις ενός μικρού παιδιού, περνούν στις σελίδες μέσα από τις επιστολές του Μπαρθόλομιου Νηλ στον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Ο Μπαρθόλομιου θέλει και προσπαθεί να ενταχθεί σε ένα κοινωνικό σύνολο από το οποίο απέχει όλα τα χρόνια της ζωής του. Μέσα στη συστολή του τολμάει πράγματα, δοκιμάζει συμπεριφορές και θέλει να πάρει δύναμη από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της ζωής του γνωστού ηθοποιού, τα οποία είτε έχει μάθει από τη μητέρα του, είτε από δική του επισταμένη μελέτη στον υπολογιστή της βιβλιοθήκης.

Ο 39χρονος ήρωας έχει την ίδια αφέλεια με αυτή που έχει ένα μικρό παιδί, ενώ κάποιες άλλες στιγμές την ωριμότητα ενός μεγάλου που έχει φιλοσοφήσει αρκετά.

Δεν διαστάζει να εκφράσει τις πραγματικές απορίες του  κι έτσι να αμφισβητήσει δόγματα και “πιστεύω”, προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα άδικα που συμβαίνουν στη ζωή.

Η μητέρα του είχε τις δικές της ερμηνείες ζωής.
Μέσα σε άλλα του έλεγε : Όταν συμβαίνει σε εμάς κάτι κακό, συμβαίνει και κάτι καλό. Συχνά σε άλλον.”

Ήταν η δική της άποψη. Ήταν “Η καλή τύχη εδώ και τώρα”.

Ο Μπαρθόλομιου ζει ανατροπές, ακυρώσεις πραγμάτων που έχει μάθει από τη μητέρα του και τις διδαχές του ιερέα, αλλά δεν το βάζει κάτω.
Προσπαθεί να αντλήσει κουράγιο και αυτοεκτίμηση.

Μέσα από τις επιστολές που απευθύνει στο Ρίτσαρντ Γκιρ, νιώθει ελεύθερος, απενοχοποιημένος εκφράζοντας ό,τι πιστεύει, ενώ υπάρχουν φορές που τον ακούει μέσα στο κεφάλι του να του μιλάει και να τον καθοδηγεί σε άβολες στιγμές που αντιμετωπίζει.

Στο βιβλίο είναι ξεχωριστοί όλοι οι ήρωες και από την αρχή είχα δημιουργήσει τόσα έντονα την εικόνα τους στο μυαλό μου.

Μπορεί η ιστορία του Μπαρθόλομιου να μην είναι η συγκλονιστική ιστορία που θα σε παρασύρει στη ροή της εξέλιξης της.  Όμως δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το ζητούμενο του Quick, όταν το έγραφε.  Υλικό για σκέψη πάνω σε ένα κείμενο με φιλοσοφικούς σπόρους, που αξίζουν λίγο από το χρόνο μας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί με ένα υπέροχο εξώφυλλο του Χρήστου Κούρτογλου και σε μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Η καλή τύχη εδώ και τώρα 2

#booklover