StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Δευτέρα

5

Σεπτέμβριος 2022

0

COMMENTS

Μαθήματα Χημείας – Bonnie Garmus

Written by , Posted in Books, Timeline

Η χημικός Ελίζαμπεθ Ζοτ απέχει πολύ από τη μέση γυναίκα.
Μάλιστα, η Ελίζαμπεθ Ζοτ θα ήταν η πρώτη γυναίκα, που θα επεσήμαινε πως δεν υπάρχει μέση γυναίκα. Βρισκόμαστε όμως, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, και η ανδροκρατούμενη ομάδα της στο Ινστιτούτο Ερευνών Χέιστινγκς στο οποίο εργάζεται, έχει μια εντελώς αντιεπιστημονική άποψη για την ισότητα. Με εξαίρεση το μεγάλο αστέρι της επιστημονικής κοινότητας, τον Κάλβιν Έβανς, υποψήφιο για το Βραβείο Νόμπελ.
Ο Έβανς είναι μοναχικός, ιδιοφυής, συμπονετικός αλλά και άγαρμπος. Και την ερωτεύεται, μα για τι άλλο, για το μυαλό της.
Πραγματική χημεία!

Όπως, όμως, η επιστήμη, έτσι και η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μερικά χρόνια αργότερα η Ελίζαμπεθ Ζοτ θα βρεθεί ανύπαντρη, με ένα παιδί κι έναν σκύλο, να παρουσιάζει-όλως παραδόξως-την πιο επιτυχημένη εκπομπή μαγειρικής της τηλεόρασης. Η ασυνήθιστη προσέγγισή της απέναντι στη μαγειρική αποδεικνύεται επαναστατική. Όσο, όμως, το κοινό της μεγαλώνει τόσο μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια ορισμένων. Γιατί απ’ό,τι φαίνεται η Ελίζαμπεθ Ζοτ δεν μαθαίνει στις γυναίκες μόνο τα μυστικά της κουζίνας, αλλά κυρίως τους μαθαίνει ότι η θέση μιας γυναίκας είναι έξω από αυτήν.
Τις προκαλεί να αλλάξουν τον τρόπο ζωής.


Γνωρίστε την ασυμβίβαστη Ελίζαμπεθ Ζοτ.

Η ικανότητά σας ν’αλλάξετε τα πάντα-συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας-ξεκινάει εδώ. Ελίζαμπεθ Ζοτ

Θα έλεγα, ότι είναι το απολαυστικότερο, εξυπνότερο μανιφέστο που έχω διαβάσει, με τόσο άμεσα, αισιόδοξα, πεισματάρικα μηνύματα και έμπνευση, που γίνεται αφοπλιστικό.

Τολμώ να δηλώσω, ότι το “Μαθήματα Χημείας” της Bonnie Garmus έχει πάρει θέση στο ράφι με τα πιο αγαπημένα μου βιβλία.

Η αντισυμβατική και ασυμβίβαστη Ελίζαμπεθ Ζοτ βρίσκεται σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον σε μία εποχή, που οι γυναίκες δεν μπορούσαν να έχουν θέση την επιστημονική κοινότητα.
Μία γυναίκα δεν ήταν δυνατόν, να ηγείται έρευνας και πειραμάτων και βέβαια, δεν είχε δικαίωμα αναγνώρισης.


Η ιστορία αρχίζει από το “μετά”,  μαθαίνοντας την πορεία αυτής της κοπέλας, που κάθε άλλο παρά εύκολη και στρωμένη με ροδοπέταλα ήταν.
Ένα κορίτσι μόνο του, που δεν το έβαλε κάτω, παρ’όλες τις δυσκολίες και τις εγκληματικές πράξεις, που έγιναν εις βάρος της, γιατί, ναι! Έγιναν και εγκλήματα.
Όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά πείσμωσε ακόμη περισσότερο, όρθωσε το ανάστημά της και διεκδίκησε, αυτό που της αξίζει.
Αυτή η προσωπικότητα, την έφερε σε πρώτο πλάνο στην τηλεόραση και από το εργαστήριο χημικού, βρέθηκε στην κουζίνα ενός studio.
Όμως, και η μαγειρική δεν είναι χημεία;


Η Ελίζαμπεθ δεν παρουσιάζει απλές συνταγές μαγειρικής, αλλά παραδίδει μαθήματα της επιστήμης και ζωής, ανοίγοντας το δρόμο για όλες εκείνες τις γυναίκες, που μεγάλωσαν με τις επιταγές της κοινωνίας, που τις ήθελε μόνο νοικοκυρές και υποδεέστερες από τους άνδρες.
Τις προκαλεί να αλλάξουν τρόπο ζωής και να καταλάβουν, ότι η θέση τους δεν είναι μόνο μέσα σε μία κουζίνα, αλλά έξω από αυτήν.

                                                     “Είμαι χημικός. Όχι “γυναίκα χημικός. Χημικός. Και πολύ καλή μάλιστα!”
         “Όταν ξυπνήσετε αύριο το πρωί, δώστε αυτή την υπόσχεση στον εαυτό σας: Μην αυτοπεριορίζεστε πια.”

Το βιβλίο “Μαθήματα Χημείας” είναι ένα δυναμικό, διασκεδαστικό, φεμινιστικό βιβλίο, που μιλά με πολύ έξυπνο τρόπο για την ισότητα και τη δικαιοσύνη.
Κυκλοφορεί σε μετάφραση της Ιλάειρα Διονυσοπούλου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και από ό,τι έμαθα θα  μεταφερθεί στη μικρή οθόνη και πανηγυρίζω!
Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες εδώ

#booklover