StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Πέμπτη

19

Μάιος 2016

0

COMMENTS

Big Bang Education – Ένα όραμα, που γίνεται πραγματικότητα

Written by , Posted in Check In, Timeline

Από διάφορες πλευρές ακούγεται, ότι η γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας δεν σου επιτρέπει να κάνεις πράγματα, ότι είναι άγονο το έδαφος για να δημιουργήσεις κάτι που θα ανθίσει, ότι δεν μπορείς να αναπτυχθείς και άλλα παρόμοια.

Είναι σίγουρο και αποδεκτό, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και….πώς να το πω… καταπιεστικά.

Δεν ξέρω, εάν οφείλεται στα γονίδιά μου ή στις τηγανήτες με μέλι και κανέλλα, που με τάιζε η μάνα μου, όταν ήμουν μικρή, αλλά σαν άνθρωπος δεν με φοβίζει η δυσκολία ή η καταπίεση.  Δεν έχω λύσει όλα τα προβλήματα της ζωής μου και για την ακρίβεια θα έλεγα, ότι μάλλον τα έχω πολλαπλασιάσει, όπως όλοι μας τα τελευταία χρόνια.
Όλη αυτή η κατάσταση όμως δεν με έχει κάνει στιγμή να σταματήσω να ονειρεύομαι και να προσπαθώ πράγματα. Θα έλεγα μάλιστα, ότι περισσότερο με έχει πεισμώσει και επιμένω ακόμη πιο πολύ σε αυτά που ονειρεύομαι και τα τολμώ χωρίς απλά να τα σχεδιάζω.

Νιώθω, ότι η ζωή είναι τώρα (θα με ακούτε-διαβάζετε συχνά να το λέω αυτό) και δεν μπορώ να περιμένω από κανέναν άλλο, να κάνει κάτι για τη δική μου ζωή, γιατί κανείς δεν ξέρει ακριβώς την τρέλα που κουβαλάω και τα όνειρα που έχω.
Όταν (μου) βάζουν  εμπόδια, θα σταθώ μπροστά στον τοίχο, θα θυμώσω, θα νευριάσω, θα περιεργαστώ και με πείσμα θα πω,
“Πρέπει, να κάνω κάτι. Δεν γίνεται να μην υπάρχει άλλος τρόπος, άλλος δρόμος, άλλο μονοπάτι κλπ για να πάω εκεί που θέλω”.

Θα αναρωτηθείτε τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά;

Πρώτα από όλα, γιατί δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία να σας μιλήσω πάλι για μένα :p , αλλά και γιατί πήρα έμπνευση, όταν ήπια έναν καφέ με το Γιάννη Σωτηράκο. Βασικά δύο καφέδες ήπιαμε. Ο καθένας τον δικό του. Ζεστό καπουτσίνο εγώ, εσπρέσο φρέντο ο Γιάννης.

Ο Γιάννης είναι επιχειρηματίας, πολύ ανήσυχος άνθρωπος, ονειρεύεται, οραματίζεται, αλλά δεν μένει μόνο στη θεωρία.  (Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το  προφίλ εδώ : Γιάννης Σωτηράκος , Alpha Ventures /  Α2Κ)
Μου μίλησε για ένα όραμα, που δεν μένει μόνο στο σχεδιασμό, αλλά οι συνεργάτες του και εκείνος έχουν βάλει γερά θεμέλια με όλη τους την ψυχή, τη θέληση και τη δύναμη για να το κάνουν πραγματικότητα και πιστέψτε με, πως όταν υλοποιηθεί, θα είναι καλό για όλους μας, για ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Συνεργάτες του είναι η  Βέτα Γεωργιάδου και ο Άγγελος Πατσιάς. Χαρισματικοί εκπαιδευτικοί και οι δύο. Η Βέτα Γεωργιάδου, γνωστή από το υπέροχο Σχολείο της Φύσης  ( Μια επίσκεψη στο πιο ξεχωριστό σχολείο της Θεσσαλονίκης), ο Άγγελος Πατσιάς, που έχει ξεχωρίσει τα προηγούμενα χρόνια για τη διαφορετική και πρωτοπόρα ματιά του στη διδασκαλία ( ‘Αγγελος Πατσιάς: Η ιστορία του νεαρού δάσκαλου που έφτιαξε ένα αλλιώτικο δημοτικό σχολείο στο ορεινό Ρέθυμνο ).

Το μεγάλο εμπνευσμένο σχέδιο είναι το  Big Bang.
Όταν ο Γιάννης άρχισε να μου λέει για αυτό,  εισέπραξα όλη την αλήθεια της προσπάθειάς τους, με γέμισε αισιοδοξία και πίστη για άλλη μία φορά, ότι μπορούν να αλλάξουν πράγματα σε αυτόν τον τόπο, όσο υπάρχουν άνθρωποι, όπως αυτή η ομάδα.

Τί είναι όμως το Big Bang; 
Ελάτε να διαβάσουμε μαζί μία μικρή εισαγωγή που έχουν ετοιμάσει για αυτό :

Με λίγα λόγια είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εγχείρημα. Μια νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία και ένα νέο σχολείο! Με στόχο να αλλάξει τον κόσμο και να δημιουργήσει ένα νέο πολιτισμικό παράδειγμα. Μία νέα Αναγέννηση. Ξεκινώντας από την Ελλάδα! Στη Θεσσαλονίκη!
Big Bang!

Ποια η ανάγκη και το όραμα με λίγα λόγια:  Η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι αντίστοιχες εκθετικές αλλαγές της εποχής μας σε συνδυασμό με μεγάλες προκλήσεις όπως πληθυσμιακή πίεση, περιβάλλον, ανισότητες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα όπου το μόνο δεδομένο είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Η ανθρωπότητα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, να αποκτήσει τα εφόδια για να πορευθεί σε αυτό το αβέβαιο και εκθετικά μεταβαλλόμενο παρόν και μέλλον. Εχει όμως ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να το διαμορφώσει!  Μία νέα προσέγγιση στην Εκπαίδευση. Μετασχηματίζοντας την Εκπαίδευση από μηχανισμό αναπαραγωγής του παρελθόντος, σε μηχανισμό Δημιουργίας του Μέλλοντος. Από το «Κάνω» στο «Είμαι» και το «Είμαστε».
Με την ενεργή συμμετοχή των γονέων, της κοινότητας και όλων.
Συνδέοντας οργανικά την εκπαίδευση με την πραγματική ζωή και εμπιστευόμενοι στα παιδιά ουσιαστικό ρόλο. Ρόλο Δημιουργών.

Καλλιεργώντας την καθαρή, καινοτόμα, αλλά και ανατρεπτική ματιά «από λευκή σελίδα» που έχουν για τον κόσμο.
Με τον άνθρωπο και την πίστη στις δυνατότητες του στο κέντρο.
Με την αρμονική και ισότιμη συνύπαρξη με τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα λειτουργήσει σαν αποφασιστικός καταλύτης στο να μετατραπεί η σημερινή κοσμογονία σε μια νέα εποχή Δημιουργίας. Μέσα από ένα νέο “Big Bang!” Συντελώντας στην «αναβάθμιση» της Ανθρωπότητας! Μετατρέποντας τα σχολεία σε πυρήνες πραγματικής και πολυδιάστατης καινοτομίας για τον πλανήτη και τα παιδιά μιας νέας παγκόσμιας γενιάς σε ενεργούς, χαρούμενους, υπεύθυνους και μοναδικούς Δημιουργούς. Γιατί τελικά, «ο πιο ασφαλής τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις!»

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 θα γίνει μία μεγάλη συζήτηση για την εκπαίδευση και η επίσημη παρουσίαση του Big Bang Education στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και μαθαίνω, ότι το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός του κόσμου είναι ήδη τεράστιος. Πώς θα ήταν διαφορετικά, δηλαδή;

Εάν θέλετε να λάβετε μέρος και να την παρακολουθήσετε μπορείτε να κλείσετε τα (δωρεάν) εισιτήριά σας εδώ (και καλό θα ήταν να το κάνετε γρήγορα γιατί μαθαίνω για τεράστια συμμετοχή) : www.bigbangedu.eventbrite.com

Στην εκδήλωση της 4ης Ιουνίου θα παρουσιασθούν αναλυτικότερα οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γίνετε συν-ιδρυτές σε αυτή την προσπάθεια! Περισσότεροι από 600 νέοι γονείς, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι ΜΜΕ, επιχειρηματίες, δημιουργοί και άνθρωποι που ενδιαφέρονται όχι μόνον για την Εκπαίδευση, αλλά για το παρόν και μέλλον του κόσμου μας και του πλανήτη.
Μαζί με αναγνωρισμένους ομιλητές και φυσικά τους ιδρυτές της προσπάθειας

Είναι πολύ δύσκoλο να συμπυκνώσεις όλη τη φιλοσοφία της προσπάθειας τους μέσα σε ένα κείμενο.
Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά και μετά από την κουβέντα μου με το Γιάννη, είναι ότι αυτή η κίνηση είναι ένα όραμα, που κρύβει μέσα του πολύ μεγάλη δύναμη, γιατί στηρίζεται στην ψυχή τους και σε μία φιλοσοφία που ακολουθούν και εφαρμόζουν ήδη τα προηγούμενα χρόνια της πορείας τους! Δεν είναι απλά μία ιδέα! Είναι η καθημερινότητά τους.

Είμαι σίγουρη, ότι εάν τους ακούσετε, θα φουσκώσουν τα πνευμόνια σας αισιοδοξία και θα αισθανθείτε αυτή τη θετική ενέργεια, που βγαίνει από τη συνεργασία τους και τη χημεία που προκύπτει, αφού ο κάθε ένας ιδρυτής είναι εμπνευσμένος στον τομέα του.

Δεν μπορώ να σας γράψω περισσότερα, αλλά μπορώ να σας πω ότι από αυτά που άκουσα η μελέτη σε αυτό το έργο έχει γίνει για κάθε λεπτομέρεια με κριτήριο την αναγέννηση, τα παιδιά, που είναι η επένδυση της ανθρωπότητάς μας για ένα φωτεινό μέλλον.

Θαυμάζω και εκτιμώ απεριόριστα ανθρώπους που κάνουν όνειρα και οραματίζονται και ακόμη περισσότερο αυτούς, που γίνονται “αρχιτέκτονες” και τα βάζουν μπροστά!

Το Big Bang Education είναι εδώ!

Κι αν έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε εκείνο το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, μην χάσετε στις 4 Ιουνίου αυτή την εκδήλωση.

(Μετά να πάτε να φάτε και κανένα τρίγωνο Πανοράματος. Από τα μεγάλα να πάρετε. Να χορτάσω κι εγώ από τη σκέψη).

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις του Big Bang Education από το Facebook fan page του :  Big Bang Education