StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Τρίτη

18

Απρίλιος 2017

5

COMMENTS

Big Little Lies

Written by , Posted in Movies-Series, Timeline

Είναι γεγονός.
Διαβάζουν τα άρθρα μου και παραγωγοί από το Hollywood.
Όταν πριν από 2 χρόνια είχα διαβάσει το “Μυστικά και Ψέματα” της Λίαν Μοριάρτι (που δεν ήξερα ότι ο τίτλος στην αγγλική έκδοση είναι “Big Little Lies”), έγραφα :

“Το “Μυστικά και ψέματα” της Λίαν Μοριάρτι  με μαγνήτισε από τις πρώτες σελίδες.

Θα μπορούσε – μπορεί,  να γίνει ταινία ή και τηλεοπτική σειρά.

Οι περιγραφές της Μοριάρτι είναι τόσο λεπτομερείς και ζωντανές, που με το μυαλό σου φτιάχνεις την εικόνα.”

Μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις μου από το βιβλίo εδώ : “Μυστικά και Ψέματα” – Λίαν Μοριάρτι

Το ακόμη πιο απίστευτο είναι, πως όταν ξεκίνησα να δω τη σειρά “Big Little Lies” χωρίς να ξέρω, ότι πρόκειται για διασκευή του συγκεκριμένου βιβλίου (αφού δεν ήξερα τον τίτλο στην αγγλική του έκδοση), κατάλαβα από τις πρώτες σκηνές, πριν καν πέσουν οι πρώτες ατάκες, ότι μου θυμίζει κάτι, μου θυμίζει κάποιο βιβλίο…..Α! Μου θυμίζει το “Μυστικά και Ψέματα” (και μετά τις 2-3 πρώτες ατάκες), “Α! Πρέπει να είναι  σίγουρα το “Μυστικά και Ψέματα”!
Όπου, ναι,  είναι σίγουρα η μεταφορά του συγκεκριμένου βιβλίου.

Big little lies 2

Η σειρά με είχε από την 1η σκηνή και οι λόγοι είναι πολλοί.

Ο πρώτος λόγος ήταν, ότι μου είχε αρέσει το βιβλίο και το είχα βρει πολύ ενδιαφέρον.
Και επίσης εξαιτίας μου έγινε σειρά. Να τα λέμε κι αυτά. :p

Ο δεύτερος λόγος είναι το καταπλητικό cast  με Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Adam Scott και άλλους.
Επόμενο θετικό στοιχείο που με μαγνήτισε η υπέροχη αρχή, το τραγούδι των τίτλων και η καταπληκτική φωτογραφία με εικόνες όμορφες, με μεγάλα φωτεινά σπίτια δίπλα στον ωκεανό.

Στη σειρά παρακολουθούμε τις ιστορίες 3 γυναικών που είναι μητέρες παιδιών που ξεκινούν το σχολείο και δημιουργούν μια φιλία, που φαίνεται δυνατή.

Η Reese Witherspoon, είναι η Μαντλιν που έχει μια κόρη έφηβη από τον 1ο της γάμο και μία μικρή, που μόλις αρχίζει το σχολείο, την οποία έχει αποκτήσει με το 2ο σύζυγό της. Ο πρώτος της σύζυγος έχει ξαναπαντρευτεί και έχει δημιουργήσει μια οικογένεια, στην οποία φέρεται και προσφέρει συναισθηματικά όλα όσα δεν προσέφερε σε εκείνη.
Η ηρωίδα φυσικά και τρελαίνεται με αυτό και έχει τα θεματάκια της λίγο-πολύ με όλη την οικογένεια.
Είναι ένας ρόλος, που πηγαίνει “γάντι” στη Witherspoon.

Big little lies 3

Η Shailene Woodley είναι η Τζέην, η οποία ως ανύπαντρη μητέρα έχει αποφασίσει να μεγαλώσει μόνη της το γιο της, ο οποίος έχει πατέρα κάποιον που η  ηρωίδα σιχαίνεται και έχει δει μία μόνο μία φορά στη ζωή της. Ω,ναι!
Ο μικρός θέλει να μάθει για τον πατέρα του, αλλά δεν μαθαίνει, γιατί η μαμά δεν θέλει να τον θυμάται και άλλα πολλά τέτοια όμορφα.

Big little lies 5

Τελευταία και δυνατή, η Nicole Kidman, η οποία υποδύεται τη Celeste, μια γυναίκα που έχει εγκαταλείψει τα πάντα, ακόμη και την καριέρα της επιτυχημένης δικηγόρου, για να μεγαλώσει στο σπίτι τα δίδυμα αγόρια που έχει αποκτήσει με τον άνδρα της Perry.
H σχέση του ζευγαριού έχει ένα περίεργο πάθος, το οποίο γίνεται αρρωστημένα, βίαιο και εξελλίσσεται σε ενδοοικογενειακή βία με αντίκτυπο μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, αφού το bullying λειτουργεί αλυσιδωτά.

Big little lies 7

Οι 3 ιστορίες των γυναικών γίνονται πυρήνας των υπολοίπων ιστοριών, που παρακολουθούμε και έχουν άμεση σχέση.

Big little lies 4

Στην σειρά από την αρχή είναι ξεκάθαρο, ότι έχει γίνει ένας φόνος χωρίς να αποκαλύπτεται το θύμα (εγώ όμως το ήξερα – είχα διαβάσει το βιβλίο λέμε αφού).
Η αστυνομία προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα. Με λίγα λόγια, η ιστορία αρχίζει από το τέλος.
Αυτό μπορεί να ξενίζει κάποιους, αλλά έτσι ξεκινά και το βιβλίο και εμένα προσωπικά, δεν με ενόχλησε.

Σε όλα τα επεισόδια, παρακολουθούμε εμβόλιμα σχόλια που προέρχονται από τις καταθέσεις των μαρτύρων, που συμπληρώνουν στοιχεία για το έγκλημα και τις βασικές ηρωίδες. Είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε σε όλη την αφήγηση του βιβλίου.

Οφείλω να παραδεχτώ, ότι αυτή που ξεχώρισα υποκριτικά είναι η Kidman.

Όπως όλες οι αποδόσεις βιβλίων σε σειρές ή ταινίες, υπάρχουν διαφορές, προσθήκες και αφαιρέσεις, οι οποίες δεν με “χάλασαν”.

Τα 7 επεισόδια της σειράς κυριολεκτικά τα ρούφηξα.

Απολάμβανα κάθε φορά την αρχή με τους τίτλους και το υπέροχο τραγούδι του Michael Kiwanuka, που έντυσε υπέροχα την αρχή.

Γενικά θέλω να σημειώσω ότι έχει υπέροχο soundtrack.

Αν κάνω σύγκριση με το βιβλίο, μπορεί να βρω διαφορές, αλλά δεν έχει νόημα γιατί όπως πάντα την φαντασία που σου δημιουργεί η ανάγνωση δεν μπορεί να την φτάσει καμία απόδοση ταινίας και σειράς.

Υπάρχει όμως κάτι που  μου έλειψε από τη σειρά και το βρήκα “λίγο” σε σχέση με το βιβλίο.
Η σχέση της Μαντλην με την έφηβη κόρη της, παρουσιάστηκε πολύ σύντομα.
Στο βιβλίο είχε δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και μου άρεσε πιο πολύ.
Επίσης το πρόβλημα με το επίμαχο project της πιτσιρίκας λύθηκε πολύ γρήγορα και ψιλοεύκολα, ενώ στο βιβλίο παρουσιάζεται αλλιώς και με μία λύση που μου άρεσε περισσότερο και δικαίωσε περισσότερο την έφηβη.

 

Big little lies 6

 

Στα θετικά του για μένα, θα σημειώσω ότι συγκαταλέγεται στα mini series.
Μου αρέσουν τα mini series.

Αυτά!

#seriesILove