Unorthodox (Το βιβλίο) – Deborah Feldman
Written by ChichiMdou, Posted in Books, Timeline
Η ανάγνωση του βιβλίου Unorthodox ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Όχι για την ιστορία που διηγείται, αλλά γιατί ανακάλυψα, ότι η σειρά του Netflix δεν είναι μεταφορά του βιβλίου.
Για την ακρίβεια, το βιβλίο συμπληρώνει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της σειράς (η οποία έχει κάποιες διαφοροποιήσεις που εξυπηρετούν τη μεταφορά του).
Πρόκειται για την αυτοβιογραφία της Deborah Feldman.
“Σαν μέλος της αυστηρής θρησκευτικής σέκτας των χασιδιστών Εβραίων του Σάτμαρ, στο Ουίλιαμσπεργκ του Μπρούκλιν, η Ντέμπορα Φέλντμαν μεγάλωσε υπακούωνταςσε έναν κώδικα επιβεβλημένων εθίμων που υπαγόρευαν τα πάντα στη ζωή της από το τί μπορούσε να φορέσει και σε ποιόν μπορούσε να μιλήσει μέχρι το τί επιτρεπόταν να φάει και να διαβάσει. Κι όμως, παρά την καταπιεστική ανατροφή της, η Ντέμπορα εξελίχθηκε σε μια ανοιχτόμυαλη νεαρή γυναίκα, ένα πνεύμα ανεξάρτητο, διαβάζοντας κρυφά λογοτεχνία και βρίσκοντας έμπνευση στους δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες της Jane Austen και της Louisa May Alcott, που την βοήθησαν να φανταστεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής μακριά από την κλειστή της κοινότητας.
Παγιδευμένη στα δεκαεφτά της σε έναν σεξουαλικά και συναισθηματικά δυσλειτουργικό γάμο από προξενιό, με έναν νεαρό άντρα που γνώριζε ελάχιστα, η Ντέμπορα θα βιώσει τη σύγκρουση ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις ευθύνες της απέναντι στην κοινότητα της. Μια σύγκρουση που θα κορυφωθεί όταν στα δεκαεννιά της θα γεννήσει το γιο της, οπότε και θα συνειδητοποιήσει ότι παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια οφείλει να χαράξει έναν άλλο δρόμο-για τον εαυτό της και για το παιδί της-προς ελευθερία και την ευτυχία.”
Δεν είναι μόνο η ιστορία, που κρατά το ενδιαφέρον, είναι και ο αφοπλιστικός τρόπος της Feldmam, που διηγείται για έναν κόσμο, που μέχρι τώρα δεν ήξερα ότι υπάρχει. Πρέπει να θέλει πολύ θάρρος, ώστε να βγεις και να μιλήσεις για όλα αυτά, που η κοινωνία των χασιδιστών τα κρατά μυστικό.
Ακόμη περισσότερο θάρρος, βέβαια, θέλει η τόλμη της Feldman να ξεφύγει από μία ζωή, που άλλοι έχουν σχεδιάσει για εκείνη, μια ζωή που δεν επιτρέπει να έχει επιθυμίες, ελευθερίες και βέβαια, να κάνει όνειρα.
Είναι απογοητευτικό να διαβάζεις σύγχρονες ιστορίες σκοταδισμού και ανελευθερίας, αλλά και πάλι δεν χρειάζεται ένα βιβλίο για να απογοητευτείς. Αρκεί και ένα δελτίο ειδήσεων.
Το βιβλίο “Unorthodox – Το τίμημα της προσωπικής μου ελευθερίας” της Dedorah Feldman κυκλοφορεί σε μετάφραση του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο εδώ
#booklover