StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Τετάρτη

11

Φεβρουάριος 2015

0

COMMENTS

Επί-καιρόν – Weather Girl

Written by , Posted in Comments, Guest Stars, ThinkFree

(Image by wikipedia)

“Κοίτα προσεκτικά μέσα στη φύση και θα καταλάβεις τα πάντα”  Α. Αϊνστάιν

Σε αλλοτινές εποχές – αλλά και σε μεγάλο βαθμό και μέχρι σήμερα σε απομακρυσμένες από τον πολιτισμό φυλές, η ανθρώπινη επιβίωση εξαρτιόταν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Harvest Dimitris Pantikidis

(Image by Dimitris Pantikidis Photography)

Οι καιρικές συνθήκες ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να προκόψει η σοδειά που θα έδινε την τροφή όλης της χρονιάς.

Harvest

(Image by Greg Knapp)

Η προσπάθεια των απλών ανθρώπων να προεικάσουν τον καιρό της επαύριο, αλλά και των ημερών που θα ακολουθούσαν έδωσε θρέψη στα προμαντέματα, στις λαϊκές παροιμίες και στα μερομήνια.

Από την άλλη, όλες οι θρησκείες έχουν θεούς που ζύμωσαν τη φύση και τα στοιχεία της για να πλάσουν τον κόσμο· φυλές και βασιλιάδες, νομάδες και θαλασσοπόροι θυσίαζαν σε θεούς και δαίμονες για να τους εξευμενίσουν και να έχουν σύμμαχο τον καιρό πριν από τις μάχες, τις μεγάλες εκστρατείες ή τα μεγάλα ταξίδια.

Engraving of Christopher Columbus Standing on His Ship

(Image by history.com)

Ο καιρός και τα στοιχειά του, η γη, η βροχή, ο ήλιος, ο κύκλος, η αέναη επιστροφή, η μοίρα, η τύχη, η τιθάσευση της τύχης, το παιχνίδι των προβλέψεων, οι πιθανότητες της ζωής έχουν βρει σε όλους τους λαούς τη θέση και τη σημασία τους. Αυτό που μένει τώρα για μας, τους εποίκους της γης, είναι το μεγάλο στοίχημα: το κλίμα, που πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτεί (www.un.org/climatechange), η κλιματική αλλαγή που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, η φύση να καλοπιαστεί, η γη και η σπορά της να γίνουν ξανά φιλικές (peliti.gr).

Η πρόγνωση του καιρού αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία όσο ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται, γιγαντώνεται και αποκτά τα τεχνικά και τεχνολογικά μέσα για να καταγράφει τον παρελθόντα χρόνο, να μετρά τα σημαίνοντα του παρόντος και να προεικάζει τα μελλούμενα.

Γιαυτό και η οιωνοσκοπία και η μετεωρολογία πέρα από αταβιστική ανάγκη, πέρα από την αναζήτηση λύσης σε πρακτικά θέματα, εξακολουθούν να ελκύουν και να θέλγουν τον ανθρώπινο νου.

Προμαντεύοντας τα μελλούμενα αποφεύγει τα ανεπιθύμητα και ενεργεί με σύνεση – όσο μπορεί να συμβεί αυτό σε έναν αλλοπρόσαλλο και βαθιά διαβρωμένο λαό όπως ο δικός μας…

Gathering Weather Data(Image by Mount Rainier National Park)

Ο καιρός είναι υπεύθυνος σχεδόν για όλα· μπορούμε να τον κατηγορούμε ανέξοδα και στο διηνεκές: για τα σγουρά μαλλιά των κοριτσιών, για τα σπυράκια των εφήβων, για την αλλαγή διάθεσης των νέων, για τα πονάκια στη μέση και στα γόνατα των ενηλίκων, για τους πονοκεφάλους των γυναικών και για τη γκρίνια των αντρών…

Η παρατήρηση του καιρού είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει για να προσεγγίσουμε τη φύση, ιδίως για όλους εμάς που ζούμε στη μεγάλη πόλη.

Flowers and Butterfly

(Image by Chichi Mdou)

Η πρόγνωση είναι το ζητούμενο πριν από το ταξίδι, τη μετακόμιση, την ημέρα του γάμου ή της γιορτής, πριν από τη συνέντευξη για δουλειά ή το επίσημο ραντεβού…Οι πιο πολλοί αγνοούν τον καιρό. Οι πιο πολλοί αποφεύγουν να βρεθούν κοντά στη φύση.

Είναι σαν να αποφεύγουν μια απρόσμενη, απέραντη και υπομονετική αγκαλιά.


weather_girl_gr

Weather Girl – Mini Bio

Η @weather_girl_gr  βλέπει, ακούει, νιώθει τη φύση τριγύρω της και διαστρεβλώνει το #deltio_kairou στο twitter. Είναι φίλη με τις εκλεκτικές συγγενείς της: τη @nefosis, τη @KidsCloudgr, τη Μαρια Συννεφια-Will και τη Μαρία Νεφέλη