“Είσαι Όμορφη” – Τσακ Πόλανικ
Written by ChichiMdou, Posted in Books, Timeline
Ο Τσακ Πόλανικ είναι ο συγγραφέας του Fight Club, του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία (που θεωρώ και πολύ καλή).
Ξεκινώντας και μόνο με αυτή την πληροφορία και χωρίς να έχει διαβάσει κανείς κάποιο άλλο έργο του, ξέρει ότι αυτό που θα ακολουθήσει στις σελίδες που ανοίγονται μπροστά του, δεν θα είναι κάτι συμβατικό.
Ούτε κατά διάνοια, όμως. Καθόλου. Ούτε τόσο. Άστο, λέμε.
Λέγεται, πως ο Πόλανικ έγραψε το “Είσαι όμορφη” για διασκέδαση και είμαι σίγουρη ότι έτσι είναι.
Τον φαντάζομαι να γράφει με οίστρο, έχοντας αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη και προκαλώντας τον ίδιο τον εαυτό του, για να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει.
Δεν είναι ένα “εύκολο” ανάγνωσμα.
Κάποιοι αναγνώστες και κυρίως αναγνώστριες ίσως δεν το αντέξουν.
Όμως εκεί είναι η πρόκληση και η μαγεία του βιβλίου κάποιες φορές.
Από την αρχή αναρωτιόμουν “Πού το πάει;”.
Για να σας βάλω στο κλίμα παραθέτω τα λόγια του οπισθόφυλλου:
Η Πηνελόπη Χάριγκαν, μια επαρχιωτοπούλα από τις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, στην περιοχή του Μισούρι, προσπαθεί να πάρει την άδεια δικηγόρου, εργαζόμενη εν τω μεταξύ ως ασκούμενη σ’ ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης.
Ο Κορνίλιους Λάινους Μάξγουελ είναι ένας δισεκατομμυριούχος, με πλούσια ερωτική δράση ανάμεσα στις πιο διάσημες και ισχυρές γυναίκες του κόσμου, και αποτελεί το κρυφό όνειρο κάθε γυναίκας.
Όταν συναντηθούν οι δυο τους τι θα συμβεί; Τι είδους σχέση μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσά τους; Όταν, λοιπόν, η επαρχιωτοπούλα από τη Νεμπράσκα του Μισούρι συναντά τον ερωτομανή, γοητευτικό και ζάπλουτο άνδρα, τότε δεν επαληθεύεται απλώς το παραμύθι της Σταχτοπούτας με τον πρίγκιπα, αλλά συμβαίνουν και πολλά άλλα, όχι τόσο παραμυθένια…που αλλάζουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.
Μην αρχίζετε τους παραλληλισμούς με το 50 αποχρώσεις του γκρι, γιατί από αυτά που έχω ακούσει (δεν το έχω δει/διαβάσει)…. καμία σχέση. Μα, καμία! Ούτε ως ιστορία, ούτε ως αίσθηση.
Καμία. Το είπα;
Η σχέση των ηρώων στο βιβλίο δεν είναι αυτό που φαντάζεστε. (Εδώ πάει το “Δεν είναι αυτό που νομίζεις, αγάπη μου!”.)
Έχει πολλές σκηνές σεξ (μαθαίνει κανείς όλη την ανατομία των γυναικείων γεννητικών οργάνων) χωρίς όμως να το κάνει ερωτικό βιβλίο.
Δεν θέλω να σας πω κάτι άλλο, γιατί εάν έχετε σκοπό να το διαβάσετε, θα σας χαλάσω την πρόκληση.
Ο Πόλανικ αποφάσισε να γράψει μία ιστορία για να μιλήσει με ακραίο και καυστικό τρόπο για τον καταναλωτισμό της εποχής μας, τη μοναξιά στις ανθρώπινες σχέσεις, στις ερωτικές, αλλά ΚΑΙ στις σεξουαλικές σχέσεις, τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και άλλα σημεία των καιρών.
Εάν έχετε δει το Fight Club θα καταλάβετε την ωμότητα των περιγραφών του.
Eπίσης, δεν βρίζει. Απλά λέει τα πράγματα (και όλα τα όργανα) με το όνομά τους.
Κάποιες φορές μάλιστα πολύ περιγραφικά..εχμ…πολύ…γκούχ-γκουχ!
Δεν νομίζω, πως όταν αποφάσισε ο Πόλανικ να γράψει αυτή την ιστορία, είχε στόχο να αρέσει σε πολλούς.
Για την ακρίβεια πιστεύω ότι όντως η αρχική του σκέψη δεν ήταν να γράψει κάτι, για να το εκδώσει.
Έγραφε δοκιμάζοντας τα δικά του όρια στη μυθοπλασία.
Μην σας ξεγελάει το ροζ εξώφυλλο, ούτε ο τίτλος “Είσαι Όμορφη”.
Η εξωτερική του εικόνα είναι τέτοια, για να κρύψει καλά το περιεχόμενό του. Είναι ένα περιτύλιγμα, όπως ακριβώς και όλα όσα στην ιστορία φαίνονται γυαλιστερά και όμορφα, ενώ στην πραγματικότητα είναι όλα αλλιώς.
Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση, εάν το συγκεκριμένο βιβλίο γίνει ταινία, που θα σπάσει τα ταμεία με την τρέλα του.
Το “Είσαι Όμορφη” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αίολος και δεν είναι για όλα τα γούστα και όλους τους αναγνώστες.
Είμαι της άποψης όμως, ότι είναι καλό να τεστάρουμε τον εαυτό μας και σε πράγματα, που μας ξεβολεύουν.
Κάποιες φορές αυτά τα ξεβολέματα ενεργοποιούν σκέψεις, προβληματισμούς και μας αφήνουν με ερωτηματικά που μας πηγαίνουν λίγο παραπέρα.
#booklover