StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

3

Φεβρουάριος 2019

0

COMMENTS

Μικρές φωτιές παντού – Celeste Ng

Written by , Posted in Books, Timeline

Για την επιλογή ενός βιβλίου, θα επηρεαστώ από πολλά άλλα διαφορετικά στοιχεία και ο χαρακτηρισμός “best seller” έρχεται σαν “κερασάκι στην τούρτα”.
Πρώτα θα παίξουν ρόλο η περίληψη, οι εντυπώσεις φίλων αναγνωστών που εμπιστεύομαι – ταυτίζομαι – έχουμε παρόμοιο γούστο και αρκετές φορές ο δημιουργός του βιβλίου.

Όταν κυκλοφόρησε το “Μικρές φωτιές παντού” και έμαθα, ότι πρόκειται για το 2ο βιβλίο Celeste Ng, μου δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον να το διαβάσω και μόνο από το ποιά είναι η συγγραφέας του.
Είχα διαβάσει με μεγάλη ευχαρίστηση το 1ο της βιβλίο, “Όσα δεν σου είπα ποτέ” .
Ένιωσα ότι ήταν μια πολλά υποσχόμενη αρχή και είχα δίκιο!

Το “Μικρές φωτιές παντού” ήρθε να ξεκλειδώσει ακόμη περισσότερο τη δημιουργό και έτσι προέκυψε ένα βιβλίο, που “ανάβει φωτιές” με τα πολλά και διαφορετικά θέματα, που αγγίζει.
Σαφέστατα σε δεύτερο επίπεδο, μου ενίσχυσε τη διάθεση το γεγονός, ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο best seller, αγαπημένο βιβλίο των αναγνωστών σε ψηφορία του Goodreads και το ότι έχουν γραφτεί διθύρραμβοι από σημαίνονται πρόσωπα και εφημερίδες.

Όμως πριν προχωρήσω σε περισσότερα, λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο :
Στο Σέικερ Χάιτς, ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ, όλα είναι σχεδιασμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια – από τη χάραξη των στριφογυριστών δρόμων ως το χρώμα των σπιτιών, ως τις επιτυχημένες ζωές που πρόκειται να ζήσουν οι κάτοικοί του. Και κανείς δεν ενσαρκώνει αυτό το πνεύμα καλύτερα απ’ό,τι η Έλενα Ρίτσαρντσον, της οποίας η βσική αρχή είναι να σέβεται πάντα τους κανόνες.
Τότε στην ειδυλλιακή φούσκα που συνιστά η ζωή της οικογένειάς της μπαίνει η Μία Γουόρεν, μια ανιγματική καλλιτέχνιδα που νοικιάζει μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ, ένα σπίτι των Ρίτσαρντσον. Σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη ζωή τους από αυτόν των απλών ενοικιαστριών – και τα τέσσερα παιδιά των Ρίτσαρντσον γοητεύονται από τη  μητέρα και την κόρη. H Μία όμως κουβαλά ένα μυστηριώδες παρελθόν και μια αψηφισιά για το κατεστημένο που απειλεί να ανατρέψει την τέλεια οργανωμένη κοινότητά τους.

Το Μικρές φωτιές παντού διερευνά το βάρος των μυστικών, την τρομερή δύναμη της μητρότητας, καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην πεποίθηση πως ακολουθώντας τους κανόνες μπορείς να αποτρέψεις μια συμφορά.
Μπορούν τα λάθη του παρελθόντος μας να καθορίσουν τί μας αξίζει στο μέλλον;
Θα σας συγκλονίσει η γραφή της και θα σας αναστατώσει ο αντικατοπτρισμός του τρόπου που σκεφτόμαστε τα πράγματα. – Jodi Picoult (Συγγραφέας)

Χωρίς να έχει ίχνος μεταφυσικού στοιχείου, αλλά μία εντελώς ρεαλιστική βάση, ο ερχομός της Μίας Γουόρεν και της κόρης της, Περλ, στο Σέικερ Χάιτς , στο τέλος του βιβλίου μου θύμισε λίγο από το Chocolat.

Ο ερχομός τους  σε αυτή την “καθώς πρέπει” πόλη και ιδιαίτερα στην οικογένεια Ρίτσαρντσον, που ζει σύμφωνα με τους κανόνες της πόλης, ανάβει σιγά-σιγά πολλές μικρές φωτιές παντού, που σιγοκαίνε σε μυαλά και ψυχές και κάποια στιγμή γίνονται  η αφετηρία για να βγει η αλήθεια των πραγμάτων.

“Κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάψεις τα πάντα και να ξαναρχίσεις. Αφού καρβουνιαστούν όλα, το έδαφος γίνεται πιο πλούσιο και φυτρώνουν καινούργια πράγματα. Το ίδιο είναι και οι άνθρωποι. Ξαναρχίζουν από το μηδέν. Βρίσκουν τον τρόπο.” λέει η Μία στην Ίζυ, μίας από τις κόρες της οικογένειας Ρίτσαρντσον.

Η ιστορία θίγει τη μητρότητα σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις – η μητέρα που γεννά ένα παιδί και η μητέρα που το μεγαλώνει -τελικά είναι διαφορετικό το ένστικτο στις δύο περιπτώσεις; –  πρωορότητα- παρένθετη μητέρα- εκτρώσεις-εφηβεία και πολλά πολλά άλλα.
Δήθεν κανόνες και  ατσαλάκωτοι άνθρωποι ζουν μέσα σε στεγανά και καλλιεργούν “μικρές” και στενάχωρες ψυχές.

Ως μαμά έφηβης κόρης, με άγγιξαν πολλά.
Υπάρχει μία μικρή παράγραφο στην οποία άστραψε το μυαλό μου, γιατί κατάφερε να περικλείσει μία απροσδιόριστη σκέψη – αίσθηση που έχω στην  χρονική προοδευτικότητα της μητρότητας:

“Όταν είσαι γονιός, το παιδί σου δεν είναι απλά κάποιος άνθρωπος: είναι ένας τόπος, ένα είδος Νάρνια, ένας αχανής αιώνιος τόπος όπου συνυπάρχουν το παρόν που ζεις, το παρελθόν που θυμάσαι και το μέλλον που προσδοκάς. Το βλέπεις κάθε φορά που το κοιτάζεις: πάνω στο πρόσωπό του, σαν αλλεπάλληλες στιβάδες, το μωρό που ήταν, το παιδί που μεγαλώνει και τον ενήλικα που θα γίνει, κι όλα αυτά ταυτόχρονα, σαν μία τρισδιάστατη εικόνα.”

Και στο προηγούμενο βιβλίο της αλλά και σε αυτό η Celeste Ng θίγει διαφυλετικά θέματα μιας και η ίδια έχει βιώματα λόγω των Κινεζικών καταβολών της. Υπάρχει ένα σημείο της ιστορίας που μιλά για παιχνίδια και πόσο τις παλαιότερες δεκαετίες ήταν απούσα κάθε άλλη κουλτούρα πλην της Δυτικής, που πραγματικά αξίζει να μας προβληματίσει. Πώς ένα παιδί ασιατικής καταγωγής να ταυτιστεί με κούκλες που είναι κατάξανθες με ολοστρόγγυλα και καταγάλανα μάτια; Νομίζω, βέβαια, ότι αυτό έχει αλλάξει.
Όμως ενήλικες της δικής μας σύγχρονης εποχής έχουν μεγαλώσει με αυτές τις “ελλείψεις”, που μπορεί να φαντάζουν αστείες, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι.

Χάρηκα πολύ, όταν διαπίστωσα ότι  η Reese Witherspoon αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου, γιατί αξίζει να  δούμε τη μεταφορά σε ταινία ή μία τηλεοπτική σειρά.

Η ανάγνωση του βιβλίου “Μικρές φωτιές παντού” ήταν απολαυστική και κράτησε έντονο το ενδιαφέρον μου κορυφώνοντάς το στις τελευταίες σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο με ένα πολύ ενδιαφέρον εξώφυλλο σχεδιασμένο από το Γιώργο Παναρετάκη και σε μετάφραση της Ρίτας Κολαϊτη.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ:

Μικρές φωτιές παντού

#booklover