StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Σάββατο

9

Απρίλιος 2016

0

COMMENTS

Πείνασα – Ε, μα!

Written by , Posted in Books, Timeline

Φαγητό ποίημα.

Ένα “φαγητό ποίημα” λέγεται έτσι, γιατί όταν το μυρίζεις και το γεύεσαι, ακούς όλες τις ρίμες και τις λυρικές εκφράσεις μαζεμένες στον ουρανίσκο σου. Έμμετρο ή όχι, δεν έχει σημασία. Το “Σλουρπ!” κρατά το ρυθμό.
Ενίοτε ακούς και αγγέλους να ψέλνουν σε κάθε μπουκιά (Αλληλούια – αλληλούια!), οπότε σταδιακά γίνεται και συναυλία.

Όταν όμως μιλάμε για “φαγητό ποίημα” και στις παραμέτρους μπαίνει και το όνομα της Μαρίας Πετρίτση, προστίθεται και εκείνη η διάσταση της προετοιμασίας της συνταγής που είναι ένα ποίημα. (Πώς τα λέω, ε; Είναι αλήθεια όμως αφού.)

Όσοι παρακολουθούμε τη Μαρία Πετρίτση στο facebook, περιμένουμε το ημερήσιο “Μαγείρεψα”, που αποτυπώνεται με μία εικόνα του ντελίσιους πιάτου που έχει ετοιμάσει με τέτοια αγάπη για τους ανθρώπους, που αγαπά, που είναι σαν να έχεις το ημερήσιο ντρούλινγκ ραντεβού (σιελόρροια κι έτσι).

Οι λήψεις είναι πάντα κοντινές, γιατί εμφανέστατα η καλλιτέχνης θέλει να εστιάσει στο γεύμα.
Μάλιστα τόσο κοντινές που την ώρα που το βλέπεις, νομίζεις ότι έχεις βάλει τη μύτη σου μέσα στο πιάτο.
Ε, εκείνο είναι το σημείο, που τρελαίνεσαι από τη λιγούρα.

Το υπέροχο της ιστορίας είναι ότι αυτό το καθημερινό ποίημα,  μεταφέρθηκε αριστοτεχνικά με τον υπέροχο δικό της λόγο σε ένα βιβλίο συνταγών, που όμως δεν το λες βιβλίο συνταγών. Τί εννοώ;
Εννοώ, ότι δεν είναι ένα συμβατικό βιβλίο, όπου θα βρείτε την απαρίθμηση των υλικών με την ακριβή δοσολογία και την ξερή εκτέλεση της.

Το βιβλίο έχει τίτλο (τί άλλο; ) “Μαγείρεψα και άλλα ποιήματα” και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bibliotheque.

Η κάθε συνταγή περιλαμβάνει και τα υλικά και τις δοσολογίες, αλλά με τέτοιο τρόπο  ποιητικό, που διαβάζεις το κείμενο και ανυπομονείς να ετοιμάσεις και να γευτείς το πιάτο.
Σε κάθε ποίημα η Μαρία Πετρίτση έμμεσα σε παρακινεί να βάλεις και τη δική σου τσαχπινιά και με όλα όσα περιγράφει, επιβεβαιώνει ότι μέσα από τη διαδικασία του φαγητού ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις (βλ. Ο έρωτας περνάει από το στομάχι).

Μαγείρεψα 2

Σε κάθε συνταγή που δεν είναι συνταγή αλλά είναι, υπάρχει μία λεζάντα ευφάνταστη και ένα μικρό λογοτεχνικό ή ποιητικό απόσπασμα που συνδέεται με το πιάτο.  Είναι τόσο αυθεντική σε κάθε σελίδα, που δεν θα βρείτε φωτογραφίες από food photographer σε πιάτα που έχουν κάνει μακιγιάζ και photoshop αλλά τις φωτογραφίες της Μαρίας με τα πιάτα της.

Αυτό με έκανε να νιώσω δύο πράγματα:
1) με αυτό τον τρόπο υπογραμμίζει, ότι η κάθε σελίδα που μαγειρεύει..ε…που γράφει, είναι κομμάτι της ψυχής της και

2) κάθε φορά που βλέπω τις φωτογραφίες της με το “Μαγείρεψα”, εγώ λέω ΠΕΙΝΑΣΑ!

Μαγείρεψα 1

#booklover #diavazo