“Eat Pray Love” – Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ
Written by ChichiMdou, Posted in Books, Timeline
Άκουγα χρόνια για τη θραύση που έκανε το βιβλίο “Eat pray love” της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ και όλο έλεγα να το διαβάσω, αλλά όλο το άφηνα για πιο μετά.
Είχα ενημερωθεί, ότι μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με την αγαπημένη μου Τζούλια Ρόμπερτς και όλο έλεγα να δω την ταινία, κι όλο το άφηνα για πιο μετά.
Είχα αγοράσει το βιβλίο και το είχα κάπου στη βιβλιοθήκη μου στη λίστα των “Να διαβαστεί” κι όλο έλεγα να το ξεκινήσω, αλλά το άφηνα για πιο μετά.
Δύο από τις μεγαλύτερες αδυναμίες μου “Φαϊ” και “Αγάπη” σε έναν τίτλο.
Θα είχε πετύχει jack pot για μένα, εάν είχε συμπεριλάβει και “Drink Frozen Margaritas”.
Μετά από 10 χρόνια κυκλοφορίας του βιβλίου μία αγαπημένη μου φίλη έκανε ένα ταξίδι στο Μπαλί και γύρισε ενθουσιασμένη.
Όταν συναντηθήκαμε να μου πει εντυπώσεις, άρχισε να μου περιγράφει με ενθουσιασμό το μέρος που έμεινε.
Αφού μου διηγήθηκε εμπειρίες και με εξιτάρισε με όλα, μου λέει σε κάποια στιγμή, “Αυτό είναι το μέρος που είχε ταξιδέψει η συγγραφέας του “Eat, pray, love”, που έγινε ταινία με την Τζούλια Ρόμπερτς.”
Εκεί κόλλησα λίγο. Θυμήθηκα ότι κάπου είχα το βιβλίο.
Μόλις επέστρεψα στο σπίτι, το αναζήτησα και το ανέβασα σειρά προτεραιότητας ανάγνωσης.
Και έτσι πριν από λίγο καιρό κατάφερα να το διαβάσω.
Μάλιστα, ήρθε στα χέρια μου και η νέα επετειακή έκδοσή της από τις Εκδόσεις Μίνωας, που περιέχει ένα νέο πρόσφατο εισαγωγικό σημείωμα της συγγραφέως.
Πριν φλυαρήσω κι άλλο, ας διαβάσουμε μαζί το οπισθόφυλλο:
Στα τριάντα της η Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ είχε όλα όσα υποτίθεται ότι θέλει μία σύγχρονη γυναίκα: σύζυγο, σπίτι στην εξοχή, επιτυχημένη καριέρα. Όμως αντί να νιώθει ευτυχισμένη και ικανοποιημένη, βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση και πανικό. Η ζωή της ήταν κενή. Η συγγραφέας εξιστορεί πώς άφησε πίσω όλες αυτές τις επίπλαστες ενδείξεις ευτυχίας με σκοπό να ταξιδέψει για να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό.
Ένα συναρπαστικό και γοητευτικό ταξίδι με φόντο τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς: ανεμελιά και απόλαυση της στιγμής στην Ιταλία, αφοσίωση στην Ινδία, εσωτερική γαλήνη και πραγματική αγάπη στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Το Eat Pray Love άγγιξε τον κόσμο και άλλαξα αμέτρητες ζωές. Ενέπνευσε και έδωσε δύναμη σε εκατομμύρια αναγνώστες να αναζητήσουν και να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τώρα αυτό το αγαπημένο και συναρπαστικό βιβλίο επιστρέφει σε μια επετειακή έκδοση, η οποία συμπληρώνεται από έναν νέο πρόλογο της συγγραφέως, με σκοπό να προσελκύσει μια ολόκληρη καινούρια γενιά θαυμαστών.
“Κι αν η ζωή σου ανήκει; Ποτέ δεν είναι αργά να το ανακαλύψεις!”
Αρχικά αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον στην ανάγνωση του βιβλίου ήταν ότι ήταν αυτοβιογραφικό.
Ήμουν περίεργη να μάθω τί ήταν αυτό που έκανε αυτό το βιβλίο τόσο δυνατό, ώστε να γίνει και ταινία.
Στην περιγραφική διήγηση της Γκίλμπερτ απόλαυσα τις εικόνες των ταξιδιών της. Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία.
Διάβαζα και οι λέξεις της γινόντουσαν εικόνες μπροστά στα μάτια μου.
Βέβαια, αυτή η περιγραφική της ικανότητα μου φάνηκε κάπως υπερβολική σε ό,τι είχε να κάνει με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας του διαλογισμού και όλων των υπολοίπων πνευματικών αναζητήσεων.
Έμαθα όμως, πολλά σχετικά με την πραγματική έννοια της Γιόγκα, του διαλογισμού και αρκετών θεμάτων, που άπτονται αυτών, αλλά σε κάποια σημεία ένιωσα πως είχα too much information.
Ο κάθε άνθρωπος κάνει διαφορετικές αναγνώσεις, έτσι κι εγώ σε αυτό το βιβλίο είδα, πώς μία γυναίκα έψαξε να βρει την εσωτερική δύναμή της σε ένα κρίσιμο σημείο της ζωής της, για να αλλάξει την πορεία της. Η πίστη της στον Θεό (όποιο κι αν πίστευε ως Θεό), την έκανε να τολμήσει να ανατρέψει όλα τα δεδομένα και σταθερά στη ζωή της, τα οποία και την έπνιγαν.
Θαύμασα την τόλμη και την απόφασή της να τα διαγράψει όλα, έτσι ώστε να ξεκινήσει από την αρχή να βρει τον εαυτό της μέσα από τα “θέλω” της no matter what (ωραία τα μιλάω τα ελληνικά σήμερα).
Όταν τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου, ξαναδιάβασα τον πρόλογο.
Μπόρεσα να καταλάβω ακόμη περισσότερα πράγματα και να διακρίνω τη νέα γυναίκα, που έχει προκύψει μέσα από εκείνο το ταξίδι στον κόσμο, που ουσιαστικά ήταν ένα ταξίδι αναζήτησης της δύναμής της, του εαυτού της.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στην επετειακή έκδοσή του από τις Εκδόσεις Μίνωας.
Και όχι, ακόμη δεν έχω δει την ταινία.
#booklover
[…] του βιβλίου “Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης” της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ , που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας και το […]