StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

21

Αύγουστος 2016

1

COMMENTS

Stranger Things – Πολύ περίεργα, λέμε.

Written by , Posted in Movies-Series, Timeline

Θα ξεκινήσουμε από κάτι βασικό.

Δεν θέλω να βλέπω θρίλερ!

Δεν είναι, γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ και βλέπω εφιάλτες.
Απλά δεν μου αρέσει να υποβάλλω τον εαυτό μου στη διαδικασία της αγωνίας και του ξαφνιάσματος, που προκαλεί ένα τέτοιο δημιούργημα.
Α! Κι επίσης! Ναι. Αν είναι βράδυ και είμαι μόνη μου, αγριεύομαι κάπως.
Εχμ…Εάν είμαι μόνη μου στο σπίτι, ναι… μπορεί και να μην κοιμηθώ.

Όταν μου είπαν για τη νέα σειρά, Stranger Things του NETFLIX,  που κάνει θραύση και είναι καταπληκτικοφοβερή, δεν μου ανέφεραν ότι ανήκει στην κατηγορία  Drama και Horror κι επειδή εγώ πάλι δεν ήξερα – δεν ρώτησα και προχώρησα.

Ένα βράδυ, που λέτε, κι ενώ η υπόλοιπη οικογένεια είχε πέσει για ύπνο, αποφάσισα να ξεκινήσω να δω λίγο από το 1ο επεισόδιο.
Διάχυτο από γεύση της δεκαετίας του ’80, soundtrack και εικόνα από εφηβικές σειρές και ταινίες εκείνης της εποχής,  χαλάρωσα κι εγώ.
Είδα και την εικόνα στην κορυφή του άρθρου, μου θύμισε λίγο από αφίσες Star Wars, Indiana Jones (με τον Σερίφη πίσω δεξιά), E.T. κλπ

Μετά τα 20′ με βρήκα γραπωμένη σε ένα μαξιλαράκι του καναπέ (ευτυχώς δεν είχε δαντέλες, γιατί θα τις είχα ξηλώσει), να ψιλοσκιάζομαι λίγο, αλλά να μην σταματάω.
Δεν φτάνει αυτό. Είδα ολόκληρο το 1ο επεισόδιο και συνέχισα και είδα και το 2ο.
Εκεί σταμάτησα, γιατί υπήρχε ανάγκη, να πάω για πι-πι κι έτσι έπρεπε να το πάρω απόφαση για να σηκωθώ γρήγορα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόοοοσο τρομαχτικό.
Είναι τα ξαφνιάσματα, η ατμόσφαιρα και κάτι ακόμη, που δεν θέλω να το πω, γιατί θα σας το χαλάσω, που με έκαναν να μην κουνιέμαι από τη θέση μου.

Ο 1ος κύκλος είναι 8 επεισόδια και παρά το γεγονός, ότι είχα του κόσμου τις δουλειές, τα είδα μέσα σε 3 μέρες.
Είναι τόσο καλοφτιαγμένο, που η αγωνία κορυφώνεται και δεν σε αφήνει να το αφήσεις.
Σκιαζόμουν, αλλά ανυπομονούσα για τη συνέχεια. (Το γνωστό “φοβάμαι, αλλά μ’αρέσει”.)

Πολύ λίγα λόγια για τη σειρά, γιατί τί να σας πρωτοπώ και να μην κάνω spoiler.
Όπως προείπα, βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80 σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής.
Όταν εξαφανίζεται ξαφνικά και πολύ περίεργα  ένα αγόρι, ενώ οι φίλοι του, η οικογένειά του και η αστυνομία τον αναζητυούν, αποκαλύπτονται πολύ περίεργα  (να΄το πάλι) μυστικά πειράματα και υπερφυσικά γεγονότα και δυνάμεις κι εμφανίζεται ένα πολύ περίεργο κορίτσι.

stranger things3

Πρωταγωνιστεί η Winona Ryder, που υποδύεται τη μάνα του αγοριού που εξαφανίζεται και κάνει την κατάσταση Χριστούγεννα, αλλά όχι χαρούμενα (θα με θυμηθείτε, όταν το δείτε). Οι 3 πιτσιρίκοι φίλοι είναι κλασσικοί nerd, που είναι όμως πολύ ανήσυχοι και δεν φοβούνται να ρισκάρουν προκειμένουν να βρουν το φίλο τους που έχει εξαφανιστεί.

stranger things2

[Ο πιο λογικός – ψύχραιμος – αντικειμενικός και αγαπημένος είναι ο Dustin, που του λείπουν και κάποια αρκετά δόντια και γίνεται ακόμη πιο χαριτωμένος και συμπαθής. ]

stranger things4
Η πολύ περίεργη πιτσιρίκα, η Ελ, από το Eleven, είναι τόσο τρομαγμένη και έχει τόσο ανάγκη από ανθρώπινη επαφή και τρυφερότητα, που όταν δημιουργεί σχέσεις, δεν χαμπαριάζει τίποτα προκειμένου να βοηθήσει τους φίλους της. Είναι η πρώτη φορά που μαθαίνει τί σημαίνει φιλία, αλλά και η πρώτη που κάνει φίλους.

Ένα φοβισμένο κοριτσάκι, που έχει περάσει πολλά και δεν πρέπει να έχει εισπράξει ποτέ στη ζωή της μια αγκαλιά κι αγάπη.
(Σε κάποιο σημείο της σειράς η μαμά του χαμένου παιδιού, που υποδύεται η Winona, μιλάει στην Ελ και έλεγα “Τώρα θα την αγκαλιάσει και θα αρχίσω να κλαίω” και  φώναζα – μόνη μου πάντα – “Πάρτην μια αγκαλίτσα, μωρέ!” Αλλά δεν με άκουσε.
Επίσης, καλό θα ήταν να έχει μαζί της ένα πακετάκι χαρτομάντηλα.Όχι η Winon, η Ελ. Καλά, και η Winona με τόσο κλάμα που ρίχνει. Όλοι είναι καλό να έχουμε χαρτομάντηλα μαζί μας……Αλλά για άλλο μιλούσαμε. )

stranger things6

Ο Σερίφης γίνεται από τους πιο συμπαθείς χαρακτήρες της σειράς, ενώ οι teenager είναι αυτοί που με το αίμα τους να βράζει, κάνουν λάθη, ρισκάρουν και βάζουν ζωές σε κίνδυνο (με πρώτη τη δική τους), αλλά και παίρνουν πρωτοβουλίες, που μπορεί να φανούν καταλυτικές.

stranger things5

Η σειρά και η ατμόσφαιρα θυμίζει λίγο από τις ταινίες εκείνης της δικής μας εποχής, Ε.Τ., Stand by Me κλπ, αλλά ομολογώ ότι εμένα τουλάχιστον δεν με συνεπήρε γι’αυτό.

Είναι καταπληκτική!
Σφιχτοδεμένη, χωρίς ίχνος “κοιλιάς” σε κανένα επεισόδιο και χορταστική.
Όλα αυτά τα στοιχεία στηριγμένα στο γεγονός ότι ο 1ος κύκλος είναι 8 επεισόδια, κάνει ακόμη πιο δυνατή τη σειρά, γιατί  οι Duffer Brothers (που δεν τα ήξερα αυτά τα αδέρφια, το ομολογώ) δεν το κούρασαν. Ήταν ολοκληρωμένο και τόσο όσο.
Το κλείσιμο της σειράς αφήνει στοιχεία, που μας δείχνει, ότι δεν τελείωσαν τα πράγματα και ότι μάλλλον, μάααλλον, λέω, η γαλήνη είναι προσωρινή.

Ανυπομονώ για το 2ο κύκλο.

Πραγματικά, αξίζει να τη δείτε.

Καλύτερα όχι μόνοι σας.

(Λες τελικά να μου αρέσουν τα θρίλερ; Αχουμ!….)

#seriesILove